fbpx

Zenith åpner dørene for publikum!

Å få besøke lokalene og fabrikkene til de store og kjente klokkemerkene er, nesten uten unntak, vanskelig å få innvilget. Ofte er det kun spesielle gjester og/eller inviterte journalister som slipper inn for å ta en titt på urmakerne i arbeid. Nå har imidlertid Zenith inngått samarbeid med Neuchâtel Tourism, som gir interesserte mulighet for en aldri så liten omvisning.

Selv om det finnes noen unntak, har det vært svært få av de store og seriøse produsentene som har latt utenforstående komme inn i produksjonslokalene sine. Med mindre man har fått en spesiell invitasjon har ulike museum ofte vært den muligheten man har hatt, om man ønsker et nærmere innblikk i urmakeri, tradisjoner, teknikker og “haute horlogerie”.

I samarbeid med Neuchâtel Tourism gis man nå imidlertid muligheten til å se innsiden av det historiske manufakturet Zenith, som ligger i småbyen Le Locle i Sveits. Neuchâtel Tourism har også tidligere fokusert på regionens rike historie innen urmakeri, og tilbyr flere aktiviteter knyttet til dette, herunder muligheten til å sette sammen din egen mekaniske klokke.

Annonse

Den nye avtalen med Zenith gir interesserte en eksklusiv adgang til fabrikkens indre, med maksimalt 8 personer pr. omvisning. Det vil i tillegg kun være omvisning på fredager fra 09:00 – 12:00, noe som gjør at man bør booke sitt besøk i god tid om man ønsker å være sikret plass. Pris for omvisningen er satt til 40 CHF pr. person, eller ca. 330 norske kroner.

Throughout this exclusive and unique route […] [visitors] will also become acquainted with each stage in the creation of mechanical marvels – from technical development to component production through to movement assembly – admirably combining noble watchmaking traditions with avant-garde innovations – Zenith

Zenith selv har en svært rik historie som strekker seg tilbake til grunnleggelsen i 1865. Deres “El Primero”-urverk er et av de mest respekterte og anerkjente i hele urhistorien, og har vært benyttet av både de selv og andre produsenter som Rolex, da i deres Daytona. Gjennom årene har merket vunnet i overkant av 2300 priser innen nøyaktighet og tidtaking, noe som gjør de til en av de virkelig signifikante merkene gjennom urhistorien. På høyden av quartz-krisen holdt det imidlertid på å gå riktig galt, og kun snarrådig “ulydighet” fra arbeideren Charles Vermot reddet livsviktige maskiner og verktøy fra å bli destruert og kastet. På denne måten ble DNA’et til merket ivaretatt og senere vekket til liv igjen med stor suksess.

De senere årene har Zenith stått helt i spissen på moderne mekanisk urmakeri, med introduksjonen av sin helt nye oscillator som en av de viktigste bragdene, og de senere årene har man sett en økende bevissthet rundt merket også her hjemme.

Tanker
Det finnes manufakturer som har faste omvisninger for besøkende, men de er sjeldne å finne. Ofte vil slike turer gi et morsomt og interessant innblikk i produksjonen og utviklingen av klokkene, men uten mulighet til å komme helt tett på de som arbeider. Med en liten gruppe og kun én ukentlig omvisning, håper jeg at et besøk hos Zenith kan gi den intime atmosfæren som løfter omvisningen til å bli en genuin opplevelse for de besøkende. Zenith har både en interessant historie og en lovende fremtid, så jeg tror mange vil kunne finne et besøk både lærerikt og spennende.

Les mer og book ditt besøk på nettsidene til Pays de Neuchâtel!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.