Lørdag ble SIHH 2019 sparket i gang allerede før dørene hadde rukket å åpne i Genéve. Audemars Piguet har for første gang «på mange år» kommet med nyheter som ikke har Royal Oak i navnet, og når nyheten først er på plass, er reaksjonene… mildt sagt blandet. Møt CODE 11.59 og døm selv!
Selfwinding
SIHH 2019 åpner offisielt mandag 14. januar, men allerede nå er det som nok kommer til å bli en av de store snakkisene under årets messe presentert. Å sikre seg rampelyset på slike messer synes ofte vanskelig, spesielt på åpningsdagen da flommen av nyheter er enorm. Taktikken fra Audemars Piguet (AP) synes å være klar; De slapp like godt en av sine store nyheter før teppet ble trukket til siden. Og oppmerksomhet har de virkelig fått.
AP sier selv at, for dem, er dette den største nyheten siden 1972, det samme året som første variant av Royal Oak kom ut. Kritiske røster vil antakelig hevde at AP ikke er noe annet enn nettopp Royal Oak, og at å seile på en mer enn 45 år gammel suksess er risikabelt for en produsent i lengden. AP har således fått mye ut av et ur som enda tåler å bli kalt en bauta i dagens klokkemarked.
Et raskt sveip på nettsidene til AP gir oss en pekepinn på hvorfor AP satser såpass hardt på denne nye kolleksjonen, som de har brukt over halvparten av siste tiåret på å utvikle. CODE 11.59 skal være et ekstra ben for AP å stå på, og i følge dem selv er dette morgendagens ur. Audemars Piguet selv virker sikker i sine uttalelser om at denne kolleksjonen vil komme til å bli nettopp det, og har selv stor tro på at dette er deres neste store suksess.
CODE 11.59
13 nye referanser, seks nye modeller, og tre ny kalibre, og med alle varianter av skiver skal vi totalt finne hele 13 nye klokker. Når AP først lanserer er det i alle fall imponerende dimensjoner over lanseringen. Alle er foreløpig i edelt metall, i det minste foreløpig. Modellene er Selfwinding, Selfwinding Chronograph, Perpetual Calendar, Selfwinding Flying Tourbillon, Tourbillon Openworked og Minute Repeater Supersonnerie.
Selfwinding Chronograph
På sosiale medier aner vi mange kritiske røster. Kjedelig er ordet som går igjen. Mye av skuffelsen ligger nok i at manges forventninger til urets utseende og utførelse ikke blir møtt. Man forventer tross alt mye i denne klassen. Det merkelige er imidlertid at hver for seg ser mange av detaljene og utførelsen ut til å holde veldig høy klasse.
Urkassene i Code 11.59 er alle 41 millimeter i diameter, og har fått en litt (egentlig ganske) spesiell konstruksjon. AP sier dette skal være en størrelse som kler de fleste håndledd, og ha så god passform at produsenten mener dette er både er ur for menn og kvinner. Hornene har fått en ny designmessig innfesting ved at de er festet i bezelen, og kun der. Mot nedre del av kassen hviler kun hornene inntil. Bezelen er for øvrig veldig slank, noe som gir plass til en «stor» skive og er visuelt et viktig poeng.
Perpetual Calendar
Kassen ser ved første øyekast rundt ut, men oktagon-formen, som nærmest er AP sitt kjennemerke, finner vi på mellomkassen. Sett ovenfra er kassen rund, men sett fra andre vinkler kommer detaljene frem. Kassen har dermed en langt mer intrikat konstruksjon enn første øyekast kan tyde på, og hvor det ser ut til at høye forventninger til finish blirmøtt. Her finner man masse detaljer i overgangene og urkassen er en mix av både børstede og blankpolerte overflater.
Glasset, eller safiren om du vil, er dobbelbuet. Effekten av dette skal være at glasset til en hver tid er klart og uten reflekser og at skiven på denne måten fremheves spesielt. Den ene buen finner du vertikalt mellom klokken 6 og klokken 12, mens den andre buen er på undersiden. Dette glasset er helt, og ikke satt sammen, og skal som sagt sørge for optimal lesbarhet.
Selfwinding Flying Tourbillon
Som nevnt litt lengre opp fikk vi her servert tre nye kalibre hva gjelder urverkene i CODE11.59. Blant annet, og kanskje ikke minst, kom det første automatiske «in-house» kronograf-urverket fra AP, med kaliber 4401, som har en gangreserve på 70 timer og i tillegg «flyback». Det andre er kaliber 4302, et urverk som også har en gangreserve på 70 timer, mens det siste er kaliber 2901 som er en automatisk selvtrekkende tourbillon.
Skivene er utvilsomt også noe AP har lagt ned enorme ressurser i for å få så bra som mulig. Med inspirasjon fra egne ur fra 50 tallet, har de lagvis med lakk, og markører i edelt metall som er finisjiert for hånd. Kvaliteten på arbeidet med skivene ser ut til å være av topp klasse, og den appliserte logoen i gull er en nydelig «touch» på det hele.
Avsluttende tanker
Jeg er fristet til å si at vi er nærme å kunne kalle dette et ordentlig feilskjær fra AP sin side. Urene ser rett og slett særdeles kjedelige og intetsigende ut, med kanskje kronografen som den minst vakre. Reservasjonen kommer først og fremst fordi vi ikke har sett urene i levende live enda, kun på bilder og video. Virkeligheten synes ofte annerledes enn bilder, og historien er for øvrig full av eksempler på at nylanseringer har fått dårlig mottakelse før vinden snudde, men jeg har vanskelig for å se at det skal skje fullt ut her? Likevel, vi pust med magen og vent til du får disse hos en forhandler før man eventuelt ikke lar tvilen komme tiltalte til gode.
Minute Repeater Supersonnerie og Tourbillon Openworked
Kvalitetsmessig, del for del, er det ingen som helst tvil om at dette er holder et svært høyt nivå. Dette er ur i high-end klassen, med en eksepsjonell klasse av ulike finisjeringer som er utført for hånd. Likevel er vi redde for at helheten ikke stemmer. Det blir litt sånn at delene hver for seg er veldig godt utført, men helheten passer ikke sammen. Spørsmål om dette er godt nok blir dermed litt rart. Del for del? Ja definitivt. Sammen som sluttprodukt? Nei ikke foreløpig..
Jeg er veldig spent på fortsettelsen i og med at AP legger så mye i dette selv. Navnet CODE 11.59 tar oss altså til siste minuttet i døgnet før vi tar fått på et nytt. Dette skal altså symbolisere morgendagens ur hos Audemars Piguet, som de selv har brukt mange år på å utvikle, og som de er veldig selvsikker på vil gi suksess. Vi får se da, om førsteinntrykket som lukter skivebom holder seg, eller om produsenten får de som de vil og vi som kunder kommer løpende til butikken for å kjøpe. Fortsettelse følger…
Hele kolleksjonen finner du på de offisielle nettsidene!
Medgrunnlegger og fast skribent på Horae.no. Har stor interesse for både natur, fotografering og klokker. Gjerne alt på en gang! For Rune er historien bak et merke og dets urverk viktig og Rune vil formidle noe av sin fascinasjon på Horae.no.