fbpx

Omega Speedmaster «Speedy Tuesday» Limited Edition

Om du er bevandret i klokkemiljøet er nok «Speedy Tuesday» et kjent begrep og kanskje mye benyttet «hashtag». For mange er det nok også kjent at Omega snart kommer med en limitert utgave av sin populære Speedmaster med nettopp navnet «Speedy Tuesday», og siden levering nærmer seg tar vi en titt på denne utgaven (som kom like bardust på entusiastene som Omegas egne forhandlere)!
At Omega har et svært variert utvalg av sin populære «Speedmaster» er det liten tvil om. Både i forskjellige standardversjoner og limiterte utgaver er det/har det vært et vell av klokker å velge mellom. Enkelte utgaver (og da kanskje spesielt noen av spesialutgavene) oppnår likevel en større «kultstatus» enn andre, da ofte med en tilhørende høyere etterspørsel (og pris) på samlermarkedet. En av de nyeste klokkene til å se en slik etterspørsel og pris er den par år gamle «Silver Snoopy Award», som var en minneklokke for 45-årsjubileet for Apollo 13.

Da Omega sendte ut en e-post i januar i år var det nok en del som sov litt i timen og kanskje ikke helt forstod hva Omega her faktisk lanserte. En Speedmaster som bar navnet «Speedy Tuesday» og som man kunne bestille via en lenke i e-posten. En limitert utgave som ble lansert online, og kun online, som en slags takk til begrepet #SpeedyTuesday som har blitt brukt av entusiaster gjennom flere år. Mange nølte kanskje litt med bestillingen, mens andre kastet seg rundt. Med et totalt antall klokker på 2012 gikk det ikke mange timene før alle var reservert, og når en del av oss «våknet» var det allerede for sent. Hva er det med denne utgaven av Speedmaster og vil Omega «Speedy Tuesday» bli den nyeste «kultklokken» fra Omega?

Bakgrunn
For alle som er litt bevandret i klokkemiljøet vil begrepet «SpeedyTuesday» være kjent. Benyttet av Speedmaster-entusiaster som «hashtag» eller beskrivelse på wristshots/bilder av klokken både på forumer, sosiale medier og andre sammenhenger, da selvsagt på nettopp tirsdager. For en del klokkesamlere har det nesten blitt en ren tradisjon å sette av tirsdagen til en Speedmaster, selv om man kanskje har mange andre klokker i klokkeboksen.

Annonse

For half a decade, an online community of #SpeedyTuesday fans has been steadily growing around the world. In tribute to these chronograph devotees, OMEGA is proud to introduce a new Limited Edition model that blends some of the Speedmaster’s most popular design features – Omega

Det viste seg at Omega hadde utviklet denne utgaven sammen med det kjente klokkenettstedet, Fratellowatches.com, og deres redaktør Robert-Jan Broer. Historien vil ha det til at det var Broer som på en tirsdag i 2012 publiserte et bilde av en Omega Speedmaster med hashtag’en #SpeedyTuesday og som på mange måter introduserte begrepet. Senere skrev nettstedet nye artikler om Speedmaster på tirsdager og SpeedyTuesday ble et mye benyttet begrep hos samlere i hele verden på alle typer sosiale medier. Antallet utgaver av klokken refererer nettopp til året begrepet ble lansert, altså 2012 og klokken er også lansert som en «5 year anniversary».

Since 2012, we have written almost 250 Speedy Tuesday articles to date and the #SpeedyTuesday tag has been used over 41.000 times on Instagram by the Speedmaster community. For the 5th anniversary, we were thrilled that OMEGA took this inspiration to create the Speedmaster Professional Speedy Tuesday limited Edition – Fratellowatches.com

Ved å ta designelementer fra flere forskjellige tidligere utgaver hadde man altså utviklet en klokke som rettet seg direkte mot entusiastmiljøet. Dette ble som nevnt ytterligere forsterket ved at man solgte/reserverte klokken direkte online og ikke via noen av Omegas egne forhandlere. I dagene etter lanseringen var det tydelig at mange av de offisielle butikkene ikke hadde noe info eller hadde fått noe forvarsel om denne utgaven. Lanseringen hadde tydeligvis kommet like overraskende på de som resten av oss.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Utseende og design
Klokken har, i tillegg til «SpeedyTuesday»-referansen, en nær designknytning til «Omega Speedmaster Alaska III»-klokken som ble lansert i 1978. Dette er spesielt tydelig både på kassens finish og på de såkalte «subdials» som viser minutter og timer ved bruk av stoppeklokkefunksjonen (kronografen). Klokken er produsert i stål og har alle de kjente elementene fra en «standard» Speedmaster, herunder to knapper for å starte/stoppe og nullstille kronografen, samt krone for å stille tiden.

Klokken har på mange måter et meget tradisjonelt Speedmaster-design, men skiller seg ut med de helhvite subdialsene som også har vintage-inspirasjon fra Alaska III, både i form av nummerering og bruk av «sirkler». Denne bruken av farger (sort skive med hvite underskiver) refereres ofte til som «Reverse Panda». Omega har valgt å luminere underskivene på en spesiell måte, noe som gir klokken et spesielt og ganske unikt utseende også i lite lys.

Klokkens bakside har Omega’s kjente sjøhest-logo, samt graveringen «SPEEDY TUESDAY ANNIVERSARY – A TRIBUTE TO ALASKA PROJECT III», sammen med «LIMITED EDITION og **/2012». Rundt kassens ytterkant kan man lese «RADIAL».

Omega Speedmaster «Speedy Tuesday» leveres uten lenke og også uten eske (!). Klokken kommer på en brun skinnreim, men med i klokkerullen i skinn (som erstatter esken) finner du også en NATO-reim i sort og hvitt, samt verktøy for å bytte mellom disse.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Urverk
Tradisjon tro leveres klokken med et manuelt urverk, nærmere bestemt det meget kjente Omega 1861. Dette er samme urverket som benyttes i en rekke av Omega’s Speedmaster-kolleksjon og er kun en videreutvikling av urverkene som har sittet i disse klokkene helt siden introduksjonen.

Reservasjon, levering og tanker rundt klokken..
Utradisjonelt nok ble klokken lansert kun via en e-post fra Omega. På mange måter var entusiastene i Europa heldige denne gangen, ettersom e-posten ble sendt ut ganske tidlig på dagen mens mange i blant annet USA fortsatt lå og sov. Det virker derfor som at relativt mange norske entusiaster klarte å skrive seg på reservasjonslisten før denne ble full. Klokkens pris i Norge var oppgitt til 52.000,-. Noen mente at prisen var høy for en Speedmaster som kun ble levert med NATO-remmer, men jeg tror med ganske stor sikkerhet at klokken kan selges med fortjeneste umiddelbart for de som spekulerte i det.

Det er ingen som har fått levert klokken enda.. Ehh, rettelse. Det er kun Robert-Jan Broer som har fått levert sin utgave av klokken per dags dato. Han fikk en «prototype» av klokken allerede tidlig i år, som takk for samarbeidet og for å på mange måter ha vært den som lanserte begrepet. For andre dødelige har Omega de siste månedene sendt ut et par e-poster med oppdatering fra produksjonen av klokken. Selv om ingenting er helt endelig bekreftet, vil leveringen trolig skje ila. sommeren og Omega selv oppgir også «Summer 2017» som leveringstidspunkt.

Vi gleder oss til å se at klokken blir levert og se på både brukererfaringer og hvordan klokken blir mottatt av markedet. Det er liten tvil om at Omega har truffet svært mange med designelementene på denne klokken. Vi mistenker at klokken vil bli meget ettertraktet blant samlere og at prisen for en «brukt» utgave kan bli mange tusenlapper over den opprinnelige utsalgsprisen.

Du finner mer informasjon om klokken (og langt flere bilder) på Omega’s hjemmesider, samt på nettsidene til Fratellowatches.

Vi anbefaler også denne tråden på Tidssonen for de ferskeste rapportene fra det norske samlermiljøet!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.