8. november arrangeres den 17. utgaven av GPHG (Grand Prix d’Horologie de Geneve). GPHG hedrer klokker og klokkeprodusenter når priser for i alt 12 kategorier skal deles ut, og nå er finalistene i hver kategori lansert!
GPHG er et kjent arrangement for mange og organisasjonen bak er en ideell organisasjon («non-profit») som ønsker å hedre det beste innen horologien (og ikke bare klokker produsert i Genevé). Selv om noen produsenter ikke har nominert noen av sine klokker (blant annet Rolex og Patek Philippe) regnes dette som en av de viktigste prisutdelingen for klokkeindustrien. Utdelingen foregår på den måten at produsentene selv leverer bidrag som juryen deretter skal vurdere, noe som skiller seg litt fra måten f.eks. Watchstars arrangerer sin utdeling. Dermed vil man oppleve at noen produsenter velger å ikke delta i prisutdelingen. Hvem som deltar kan dermed variere noe fra år til år.
Også i år er det utrolig mye flott som presenteres, og verdt å merke seg for de som skal ut å reise er at de nominerte klokkene vil bli stilt ut i ulike byer både i tiden før og etter prisutdelingen.
Som nevnt er det 12 ulike kategorier det konkurreres i, og innen hver av disse kategoriene er det nå plukket ut seks finalister. Vinneren kan altså tituleres seg med årets klokke hvor kriterier som; mest avanserte, mest nyskapende, mest kreative og «best in show» vektlegges.
De 12 kategoriene er som følger:
- Ladies
- Ladies High-Mech
- Men’s
- Chronograph
- Tourbillon and Escapement
- Calendar
- Travel Time
- Mechanical Exception
- Petite Aigulle
- Sport
- Jewellery
- Artistic Craft
Vi skal ikke legge skjul på at mye av det som finnes på listen over finalistene her antakelig blir for spesielt for norske håndledd. På den andre siden inneholder listen definitivt flere ur vi vil se i norske butikkhyller etter hvert.
Det er kanskje verdt å merke seg en produsent som i økende grad biter fra på det norske markedet, Tudor, er godt representert i flere kategorier med blant annet Pelagos LHD (i kategorien Sport) og Heritage Black Bay Chrono (i kategorien Petit Aigulle). Kategorien «Petit Aigulle» er i denne sammenhengen en spesiell og interessant kategori. Her er det et stort fokus på pris. Ingen klokker som koster over 8000 CHF (noe under 68.000 kroner med dagens kurs) slipper til. Her finner vi også klokker som ikke er produsert i klokketlandet Sveits.
Det deles også ut «Aiguille d’Or» som nok er den gjeveste prisen å få på GPHG. Denne gis til den mest representative klokken for året. Dette er ofte svært dyre og komplekse klokker, gjerne som kom sammen med en oppfinnelse. Dette er prisen som gir en skikkelig anerkjennelse til urmakerne og produsentene for å laget noe unikt.
For oss som fortsatt synes at en A. Lange & Söhne er litt for dyr (men kanskje drømmeklokka), er det fine med denne siste priskategorien at den ofte sier noe om hva som kommer fremover. At produsenter plasserer sine nye og mest innovative løsninger i de dyreste modellene først, for deretter i påfølgende år å lansere nye utgaver av de litt mer tilgjengelige klokkene er et velkjent fenomen.
Dersom du har lyst å lese mer om GPHG og hvilke ur som er nominert i de ulike kategoriene finner du mer info på de offisielle hjemmesidene!
Medgrunnlegger og fast skribent på Horae.no. Har stor interesse for både natur, fotografering og klokker. Gjerne alt på en gang! For Rune er historien bak et merke og dets urverk viktig og Rune vil formidle noe av sin fascinasjon på Horae.no.