fbpx

Omtale: Rolex Cosmograph Daytona 116519LN

På årets Baselworld lanserte Rolex tre nye utgaver av sin legendariske Cosmograph Daytona med urkasser i forskjellige typer gull, alle levert på Rolex gummireim, Oysterflex. Jeg har fått prøve utgaven i hvitt gull på armen i en noen uker, og her kommer min vurdering!

Noen av våre faste følgere vil kanskje stusse på at denne klokken har vært omtalt her på Horae tidligere, noe som selvsagt stemmer. Under et arrangement på Fourtané i småbyen Carmel-by-the-Sea tidligere i år, fikk vi tatt en første kikk på denne og publisert en «Hands On». Nå er det likevel slik at noen minutters prøving ikke gir samme mulighet til å få et virkelig inntrykk av klokken, så derfor mente vi at en skikkelig omtale var på sin plass. Nå, med noen uker bak meg med denne på hånden, er det mulig med litt mer dybde bak en omtale..


Fakta
Produsent: Rolex
Modell: Cosmograph Daytona – Hvitt gull
Modellnummer: 116519LN
Størrelse: 40 mm
Veilende pris: 
256.750,-

Annonse


Design og utseende
Om man har interesse for klokker og Rolex er nok Daytona en modell man i utgangspunktet kjenner godt til. Selv om modellen har fått kosmetiske og tekniske forbedringer og endringer en rekke ganger gjennom årene, er modellen ganske tro mot designet som har gjort den kjent. Den kanskje største endringen de siste årene har vært innføringen av bezelring i keramikk, noe man først så på utgaven i Platinum og deretter på de nyeste stålmodellene som ble lansert i fjor. På årets messe var tiden kommet for modellene i gull, og Rolex lanserte denne nye sorte bezelen til i alt tre utgaver, i hhv. gult gull, roségull og hvitt gull.

Klokken er i all hovedsak en kronograf (stoppeklokke) og designet preges derfor veldig av tachymeterskalaen på bezelen og de tre «subdials» på skiven. Urkassen har to trykknapper (med skrufunksjon) som starter, stopper og nullstiller stoppeklokken, i tillegg til kronen som brukes for å stille tiden. Skiven har timemarkører, men er ellers uten tall som indikerer timene. Daytona er uten dato, slik den har vært helt siden første utgave.

Om man sammenligner stålutgavene som kom i 2016 og disse nye utgavene i edelt metall, ser man klart at dette er samme klokken, men det hvite gullet i urkassen, selv om dette er hvitt gull, gir en annen glød og glans enn rustfritt stål. Alt etter lyset avgir urkassen en annen varme enn stålet, noen ganger en glans som går over mot bruntoner. Sammen med skiven som har en «sunburst» finish i sølv, gir dette et langt større spekter av nyanser enn hva man kanskje ser «på papiret». Dette gir klokken en tilstedeværelse som er ganske unik og virkelig flott. Spillet i skiven er herlig varierende, fra sølv, via grått, nesten med litt lillaskjær til brunt. På utgaven i hvitt gull har Rolex valgt å fylle disse underskivene med sort farge, i motsetning til utgaven i stål hvor kun den ytre ringen er fylt. Dette er et tydelig nikk tilbake mot de tradisjonelle «pandaskivene». Dette er rett og slett vakkert, men her må også lesbarheten nevnes, og den er nok ikke klasseledende. Lesbarheten er god i godt lys, men i vanskelige lysforhold gjør både fargenyansene og underskivene sitt til at klokken må studeres litt for å lese av tiden. Dette er kjent fra flere utgaver av Daytona (og andre kronografer for den del), og denne utgaven er nok enda vanskeligere enn f.eks. utgavene med helt hvit skive.

Utgaven i hvitt gull er nok den aller minst «prangende» eller «flashy» utgaven av de nye Daytona’ene i gull. Ettersom den lett kan forveksles med en stålmodell er den, etter min mening, herlig anonym i så måte. Samtidig må det sies at dersom man ser nøyere på klokken, vil nok mange, selv uten klokkeinteresse, se at klokken er av det dyrere slaget. På grunn av skiven og urkassen, som nevnt i forrige avsnitt, har klokken denne gløden som vitner om nettopp det. At urkassen er i gull, vil man oppleve at hairlines og småriper kommer enda lettere enn på utgavene i stål. Dette gjør nok sitt til at man kanskje ikke ønsker å bruke denne som noen daglig bruksklokke, selv om klokken i seg selv er laget for å tåle en trøkk.

På armen
Når du løfter opp klokken første gang blir det umiddelbart klart at du holder i en klokke av gull, ikke stål. Vektforskjellen er tydelig. Om man har brukt en av Daytona-utgavene i stål, vil den økte vekten på selve urkassen kanskje være litt uvant i starten. Personlig brukte jeg litt tid på å venne meg til den økte «tilstedeværelsen» av klokken, men etter noen dagers bruk føltes det helt naturlig og på ingen måte ubehagelig. På grunn av gummireimen er ikke klokken som helhet så tung som sine brødre hvor også lenken kommer i edelt metall, noe jeg mener bidrar til at bærekomforten er såpass god som den faktisk er. Samtidig gjør det at klokken får en veldig tydelig tilstedeværelse oppå armen, mens den er lett rundt håndleddet.

Urverk
Noe som ikke er endret siden vår «Hands On» er urverket som sitter inni kassen. Dette er fortsatt Rolex’ eget «Rolex 4130», som man også finner i fjorårets Daytona-modeller. Det er et selvtrekkende kronograf-verk som for kort tid siden ble forbedret om man sammenligner med tidligere modeller, både pga. at man reduserte antall deler og oppgraderte med bla. bruk av Parachrom. Oppgitt gangreserve er 72 timer. Det har ikke vært noe å utsette på urverket under vår tid med klokken på armen.

Lenke/Rem
Klokken leveres med Rolex’ egen patenterte gummireim. Denne er riktignok ikke kun gummi, men består av en elastisk metallkjerne som skal være med å sikre holdbarhet og styrke. Dette er samme type som er benyttet på utgaver av Yacht-Master tidligere. På undersiden er det plassert «finner» som skaper luft mellom håndleddet og hoveddelen av reima, noe som gjør at du får et luftlag mellom huden og gummien. Dette gjør at reima bygger litt ut fra armen, men oppleves ikke ugunstig etter min mening og alt i alt gir det en meget komfortabel og god passform.

Oysterflex-reimene fra Rolex kommer i mange ulike størrelser. Det er med andre ord ikke mulig å gjøre de helt store justeringene når du først har kjøpt en gitt størrelse, men noen små justeringer kan gjøres ganske problemfritt. Inni foldespennen er det tre festepunkter for reima, som hver gir deg noen millimeter mer eller mindre lengde. For å justere disse trengs det fortrinnsvis et verktøy av samme type som brukes for å skifte lenke. I tillegg til denne justeringen har Rolex inkludert sin «Easylink», som gjør at du enkelt, og uten bruk av verktøy, kan utvide/stramme inn reimen med 5 mm. Mitt råd er likevel at man bruker god tid hos forhandler for å finne de Oysterflex-reimene som passer ditt håndledd best.

Eske og tilbehør
Daytona kommer i standard eske fra Rolex (grønn), men for modellene i gull er denne esken større enn for stålmodellene (og igjen enda større for utgaver i platinum etc). Klokken leveres uten noen form for spesielt tilbehør, utover manual og garantikort.

Oppsummering
Selv etter en å ha hatt den såpass lenge på armen sliter jeg litt med å plassere klokken i min «logiske» klokkesamling. Dette er altså et sportsur. Det er helt tydelig om man ser på både historie, funksjoner (kronograf), vanntetthet til 100 meter og ikke minst, gummireimen. Samtidig er kassematerialet og foldespennen hvitt gull, noe som gir en helt annen tilstedeværelse (både visuelt og rent fysisk) enn hva man kan mene er normalt for et sportsur. Med den tilhørende prislappen er det plutselig lite som minner om de urene man tradisjonelt omtaler som sportsklokker eller «beatere».

Som jeg skrev i den første «Hands On»-artikkelen var dette en klokke jeg nærmest ikke enset en tanke da den ble lansert, men som seilet opp som min absolutte favoritt da jeg faktisk fikk sett den i levende live. Det er på etter min mening den ultimate «understated luxury»-klokken fra Rolex, i edelt metall, men med sin sorte gummireim! Om du har råd, og ikke får hjertestans av noen småriper og hairlines, er det en helt rå klokke som passer like godt til shorts og sandaler som til penere antrekk. Med fare for å hisse på meg puristene, hevder jeg at du også kan bruke denne til selskaper hvor antrekket er skjorte og slips, selv om kronograffunksjonen og gummireimen i utgangspunktet er uhørt for mange i slike sammenhenger.

Daytona er en av verdens mest ikoniske klokker, og denne nye utgaven føyer seg etter min mening perfekt inn i rekken!

Se også video av utboksingen av denne klokken på vår YouTube-kanal!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.