fbpx

Bruvik – Arctic Ocean I

Den siste tiden har det norske klokkemerket Bruvik markert seg med lanseringen av deres spesielle og ambisiøse «Pulpit Rock«, og basert på tilbakemeldingene på prototypen ser det ut til at om uret har levert til de høye forventningene. Rune Bruvik har imidlertid flere jern i ilden. Stikkordet for denne artikkelen er «Artic Ocean I».

«Artic Ocean»-kolleksjonen er en hyllest til de norske pionerene som på slutten av forrige århundre satte av gårde, med oppdagelsen av Nordpolen som mål. De som kjenner norsk polarhistorie vet at dette var bragder som er vanskelig å overgå. The Artic Ocean, eller  Nordishavet på norsk, er havområdet som dekker Nordpolen, og som er kjent for sitt noe  krevende klima for de som måtte ha lyst til å ferdes her. Sterk kulde, 4000 meter dypt hav med  sterke havstrømmer og mye vind skaper store bevegelser i hav-isen. Dette resulterer i  utfordringer både i form av kulde, store råker og skru-is.

Historiske forgreininger
På slutten av 1800-tallet kom ideene om å forsøke å spille på lag med både naturkrefter og tid i forsøket på å bli de første menneskene som nådde polpunktet. Fridtjov Nansen (og min personlige favoritt Hjalmar Johansen) lot skuta Fram fryse inne i pol-isen i håp om at isen skulle drive dem over polpunktet. Da Nansen skjønte at dette ikke gikk, og at de drev for langt sør, forsøkte de å gå til fots den siste distansen. For de som ikke har lest disse beretningen er det verdt å gjøre det. Dette er ikke bare norsk historie, men verdenshistorie på høyt nivå. Det er denne arven etter de tidlige ekspedisjonene Bruvik forsøker å hedre med Artic Ocean I (og II). Evnen til å bruke både tid og naturkrefter til egen fordel. For en som kanskje er litt over snittet interessert i norsk polarhistorie treffer dette rett i hjertet.

Annonse

Nye og gamle versjon av Arctic Ocean I
Artic Ocean I har vært tilgjengelig i butikk en stund allerede, da i to forskjellige utgaver. Begge  disse urene kommer med en 44 mm urkasse i stål og er utstyrt med et automatisk urverk. Klokkene er vanntette til 100 meter. Det som skiller disse to urene det fargemessige utseende på skive og reim. Den ene har hvit skive, med blå visere og markører, mens den andre har sort skive med gule visere og markører. Begge har datovisning, og visere for time, minutter og sekunder. Detaljene på skiva har henvisninger til navigasjon, noe de gamle heltene må sies å hatt inngående kunnskaper om.

Tidligere denne uken ble jeg imidlertid for alvor oppmerksom på en tredje og en fjerde utgave av Artic Ocean I som nå lanseres. Én utgave med brun skive er allerede tilgjengelig, mens den fjerde skal være å finne i butikk fra og med i mandag denne uken (18.09.17). Den siste får en mørk blå skive med sølvfargede visere og markører. For de som ser godt etter, finner vi også noen flere detaljer på de to siste utgavene. På skiva er det ekstra markeringer for himmelretninger og grader.

Jeg fikk umiddelbart «god-følelsen» av disse urene, og jeg føler at andregenerasjons Arctic Ocean I treffer enda bedre med sine farger enn de første. Designet skiller de også en del fra andre «toolwatches» på en god måte. Skivene inneholder mye informasjon, uten at jeg mener det blir rotete. En kasse på 44 mm er forholdsvis mye for mine håndledd, men forkast for all del ikke dette uret ut fra størrelsen alene. Det må prøves på. Min erfaring er at mange av Bruvik sine urkasser bærer på en slik måte at selv forholdsvis spinkle håndledd kler dem godt.

Jeg har foreløpig kun sett bilder av disse urene, og jeg kan ikke si annet enn at jeg gleder meg stort til å få sett de «live» og få prøvd de på hånden. Arctic Ocean har dratt en del  oppmerksomhet i utlandet, og det skal bli spennende å se utviklingen fremover. Urene får en veiledende pris på 16.000 kroner.

For mer informasjon se Bruvik sine nettsider!

Alle bildene i artikkelen er copyright Bruvik. Gjengitt med tillatelse.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.