fbpx

Verdens første armbåndsur med tourbillon!

Tourbillon. For mange klokkekjennere et ord som får frem smilet når man snakker om teknisk finesse i mekaniske ur, og som gjerne er forbeholdt klokker i en prisklasse mange av oss ikke opererer i. Nå har det som trolig er verdens første armbåndsur med tourbillon dukket opp, og det kommer fra Omega.

For å starte med «komplikasjonen» tourbillon er det, svært forenklet forklart, en mekaniske som tar sikte på å redusere tyngdekraftens virkning på urets presisjon. Utviklet allerede rundt 1795 av den fransk-sveitsiske urmakeren Abraham-Louis Breguet, var den opprinnelig ment benyttet i datidens lommeur. Mekanismen fungerer ved at man har plassert hemverk og balanse i et roterende «bur», slik at man forsøker å motvirke den negative effekten av tyngdekraften som gjerne var et problem da uret ble liggende lenge i samme posisjon. I moderne tider er tourbillonen kanskje mest en teknisk kunst, fremfor et reelt verktøy for å øke presisjonen, og er gjerne forbeholdt et ytterst lite antall klokker fra respekterte fabrikanter.

Om man ser på armbåndsur var det ikke før langt senere, nærmere bestemt rundt 1980, at man så dette fra produsenter som Frank Muller & Audemars Piguet. Nå har det imidlertid dukket opp et ur fra Omega, datert til 1947, som har en tidlig versjon av tourbillon og som dermed plasserer den som trolig det første armbåndsuret hvor denne tekniske finessen har vært benyttet.

Annonse

Klokken det dreier seg om er en prototype, og trolig det eneste eksemplaret av denne som eksisterer den dag i dag, produsert av Omega kort tid etter slutten av andre verdenskrig. I følge papirene skal Omega har produsert totalt 12 (eller 13) prototyper av urverket, benevnt som kaliber 30I, hvor tourbillonen benyttet sju og et halvt minutt per hele runde. Urverkene skal ha blitt benyttet i konkurranser for tidsmåling og var således ment for å nettopp bedre presisjonen i konkurranse med andre produsenter, herunder fra andre land enn det historisk viktige klokkelandet Sveits.

Klokkens ytre skiller seg drastisk lite fra andre klokker fra perioden, uten noe innsyn til tourbillonen fra klokkens fremside eller bakside, noe som understreker at dette var ment for rent funksjonsmessig forbedring av urets presisjon. Kassen måler 37,5 millimeter og er utformet i stål med klassiske og elegante detaljer på visere og skive. Omega har selv bekreftet at klokken er original og den hittil ukjente klokken skal opp for salg som LOT 182 på Phillips Geneva Watch Auction Six som avholdes 11-12. november. Estimatet er lagt til 100.000 CHF (ca. 820.000 NOK) – 200.000 CHF (1.640.000 NOK), men dette vil nok kunne variere voldsomt basert på antall budgivere og interesse.

Du finner en dyptgående artikkel om klokken på «Watches by SJX» sine nettsider.

Mer informasjon om klokken, og den kommende auksjonen, finner du også på nettsidene til Phillips.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.