fbpx

Bokomtale: A Man & His Watch

Selv om vi de senere årene har sett en stadig økende trend med bøker som fokuserer på klokker, er det likevel sjeldent å se bøker som ikke bare er rene oppslagsverk. Matt Hranek har derimot skrevet en bok som tar for seg ulike menn og den klokken som betyr mest for akkurat dem.

Trenden med bøker som fokuserer på ulike klokkemodeller eller produsenter har vært stadig økende over de siste årene. Nå finner man svært mange gode oppslagsverk som hjelper deg å identifisere alt fra vintage Rolex Submarinere til å fortelle deg historien om et helt selskap. Likevel er det kanskje litt sjeldnere vi ser bøker som fokuserer direkte på klokker og eierens historie og tilknytning, men det er dette Matt Hranek har forsøkt å gjøre i den ganske nylanserte «A Man & His Watch».


Fakta
Tittel: A Man & His Watch
Forfatter: Matt Hranek

Språk: Engelsk
Antall sider: 216
ISBN: 978-1-57965-714-7

Annonse


En bok om menn og deres klokker..
Som det fremgår av tittelen er dette en bok som handler om menn og deres respektive klokker. Her har Matt Hranek, som er en Condé Nast Traveler-skribent basert i New York, samlet korte historier fortalt av eierne selv, samt mer historiske klokker hvor han ser på de respektive eierens (og klokkens) felles historie. Her finner man alt fra Cartiers opprinnelige «Santos-Dumont», via Elvis Presley’s Corum Buckingham og Steve McQueens «TAG Heuer Monaco» til Sir Edmund Hillary’s Rolex Oyster Perpetual, som var med da han og Tenzing Norgay, som de første noen sinne, besteg Mount Everest.

Funfact: På bokens omslag ser vi (en av) Paul Newmans Rolex Daytona som nå tilhører Newmans datter. Hranek trekker frem denne som en av de virkelig store «Vintage Rolex Grails». Lite visste han nok at Paul Newmans egen utgave av «Paul Newman Daytona» med «Exotic Dial» ville dukke opp og selges på auksjon like etter boken kom ut..

Av personene man «møter» i boken er det, i det minste for meg, både kjente og ukjente. Her får man historier fra enkelte kjente personer (alle menn) som Sylvester Stallone og Ralph Lauren, til langt mer «nisjebaserte» personligheter innen klokkemiljøet. Alle er imidlertid presentert med en kort biografi bakerst i boken og felles er at de alle har en historie å fortelle om nettopp sin klokke og hvorfor den betyr noe for dem. I tillegg til de personlige fortellingene, tar forfatteren oss med når han finner frem andre ikoniske klokker som har hatt en betydning i klokkehistorien. Blant disse er prototyper og klokker som har tilhørt viktige personer.

I boken finner man klokker som strekker seg over mange forskjellige kategorier og prisklasser. Her finner man alt fra enkle Timex, Swatch og Casio til langt mer avanserte ur fra produsenter som Patek Philippe, Rolex eller Blancpain. Det er en meget god miks av både merker, stilarter og type historier som hjelper til å gjøre lesingen interessant. Samtidig er ikke alle historiene eller klokkene som fenger i like stor grad. Noen av historiene blir også veldig sammenfallende, all den tid man relaterer den til en nær slektning eller person som har vært viktig for ens oppvekst eller liv. De ulike historiene, og det store spennet i klokker, er likevel en av bokens styrker. Den tar for seg så mange ulike armbåndsur og relasjoner mellom eier og klokke at den klarer å holde seg interessant, til tross for de noe gjentakende historiene.

Boken, som er noe over 200 sider, inneholder svært mange bilder av de aktuelle klokkene. Bildene holder generelt høy kvalitet og er viktige (les: helt avgjørende) som supplement til bokens skrevne innhold. Hranek gjør også en god jobb med å ta inn enkelte interessante detaljer og historier som krydrer boken. Visste du for eksempel at «Smithsonian-museet» først ikke var spesielt interessert i å overta klokkene som var brukt under Apollo-programmet?

Avsluttende tanker
Boken «A Man & His Watch» gir deg en rekke korte historier om ulike klokker, eieren og deres felles historie. Den krydrer historiene godt med gode bilder og små drypp fra viktige hendelser og «viktige» klokker. Hranek har lyktes i å lage en ganske fengende bok, uten at man kan si at den går spesielt i dybden på de forskjellige historiene som fortelles. Om man har lidenskap for klokker vil man likevel høyst trolig finne boken både interessant og morsom, og vel verdt de få hundrelappene den koster.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.