fbpx

Omtale: «NASA Watchband» fra Kizzi Precision Flightgear

For mange er nok Omega Speedmaster den ultimate «toolwatch/arbeidsklokken». At NASAs astronauter benyttet den på månen setter liksom en viss standard. En standard som beviser at denne klokken tåler det de fleste av oss vanlige dødelige kan utsette den for, og som guttungen i mange av oss simpelthen elsker. Og for en toolwatch trengs det en matchende reim. Vi fant en som tilsynelatende passet perfekt?

De som har kjøpt Omega Speedmaster «Moonwatch» de senere årene, har fått med en (veldig) stor klokkeboks som inneholder litt Apollo-relatert ekstramateriale. Klokken leveres på stållenke, men Omega har begynt å gi med både en NATO-reim, samt en sort «velcroreim» med NASA-serienummer og Omega-logo på. Dessverre er NASA-utgaven av en moderne type, samtidig som den krever en romdrakts omfang på armen for å benytte, så her må vi ut og se etter alternativer om vi ønsker å gjenskape litt av «romfartsmagien» på vår egen klokke.

Etter å ha søkt rundt hos flere leverandører av ulike «NASA-klokkeremmer», da spesielt tiltenkt Omega Speedmaster, var det et lite britisk «selskap» som skilte seg ut, nemlig Kizzi Precision Flightgear. Phil, som er mannen bak selskapet, er selv en Speedmaster-entusiast og skriver på nettsidene at han ble forundret over å se at alle som lagde replikaer av klokkeremmene ikke fulgte spesifikasjonene fra NASA. Han hadde selv kommet over de nøyaktige tegningene og kravene til disse klokkeremmene, kalt SEB12100030. Han bestemte seg derfor for å begynne å produsere sine egne, så like originalen som overhodet mulig. Og han har virkelig gjort research for at resultatet skal bli så bra som mulig.

Annonse

We provide watchbands following precisely the NASA-JSC design drawing SEB12100030, like those originally fabricated in Houston for Apollo, Skylab and early Shuttle missions – Kizzi Precision Flightgear

På nettsidene til Kizzi kan de interesserte se en rekke dokumenter som helt ned på detaljnivå beskriver hvordan NASA ønsket klokkeremmene produsert, både mtp. mål og størrelser, men også materialbruk. Kanskje ikke rart at man ikke tok noen sjanser når man skulle ut i verdensrommet, men mengden informasjon er fascinerende.

Flere typer reimer
Det er flere forskjellige typer å bestille på nettsidene, og de forskjellige variantene har sine små forskjeller mtp. kvalitet, skrifttype og hvordan de er konstruert. Alle er likevel autentiske og tar utgangspunkt i offisielle versjoner benyttet av NASA. De kommer kun i en størrelse hva angår bredde, og disse passer godt både til 19 mm og 20 mm lug width.

Man kan bestille både lange utgaver (til bruk utenpå romdrakten, for de som besitter slikt) og korte utgaver, normalt benyttet av astronautene når de befant seg «utenfor romdrakten», som f.eks. i kommandomodulen, under trening osv. Ettersom de følger tegningene og spesifikasjonene så nøyaktig som mulig, fremheves det at kvaliteten på «velcroen» (borrelåsen) på utgavene som ble benyttet til Apollo og programmene på 1970-tallet er dårligere enn det mange kanskje forventer av moderne typer. Det tilbys derfor en versjon som har nyeste type velcro, som gir en lengre levetid.

Siden jeg ønsker å kunne bruke denne klokkereimen ganske ofte (og gjerne i mange år fremover), valgte jeg sistnevnte, selv om man kan diskutere at den er litt lengre fra originalen benyttet på f.eks. Apollo-ekspedisjonene. Samtidig er jo også min egen Speedmaster en «forbedret» og langt utgave som har fått små visuelle og tekniske oppdateringer siden mennesker drev og reiste til månen, så jeg tenkte at disse utgavene passet godt sammen!


Omtale
Kun noen dager etter bestilling mottok vi klokkereimen i posten. Bestilling og betaling ble utført gjennom nettsidene og bruk av PayPal. Reimene sendes fra England.

Innpakning, førsteinntrykk og bruk
Mange sier at førsteinntrykket er avgjørende, og om så er tilfelle har Kizzi Precision Flightgear gjort en god jobb. Klokkereimen leveres i en gjennomsiktig plastmappe, påsatt «informasjonsklistremerke» fra NASA med både dato og godkjenningsstempel. Det hele gir en kul introduksjon til reimen og er en kanskje uviktig, men kul detalj.

Klokkereimen i seg selv er enkel, men dette er helt i tråd med de originale utgavene. Produsert i sort velcro med grønne tøyforsterkninger som har påtrykket NASAs serienummer og godkjenningsnummer. Reimen tres på en måte som sikrer klokken meget godt mot håndleddet. Man kan benytte sorte plasthylser som gir en ekstra sikkerhet, men disse gjør at man bruker litt mer tid for å ta reimen av og på. Hvor stramt man ønsker den mot hånden regulerer man selvsagt helt selv ettersom reimen har borrelås langs hele lengden.

Dette er på alle måter en reim som er produsert for å tåle påkjenninger og både utseende og følelse på armen levner ingen tvil om nettopp det. Slike typer reimer kler klokken, etter min mening, veldig godt og gir den et helt annet visuelt uttrykk enn f.eks. en stållenke. Den olivengrønne og sorte fargen gir et litt militært uttrykk, og Speedmaster kler det så absolutt!

Det er på mange måter Omega Speedmaster som er den korrekte klokken til disse reimene fra Kizzi. Det eneste «legitime» unntaket kan være måneklokken fra Bulova, som også produsenten av reima viser bilder av på sine egne nettsider. Men velger du å benytte denne på en helt annen klokke kommer det trolig til å passe meget godt!

Tilgjengelighet og bestilling
Klokkereimene som produseres av Kizzi har blitt svært populære blant mange Omega Speedmaster-eiere og etterspørselen etter disse klokkereimene virker å være høyere enn det man klarer å levere. Det oppleves derfor fra tid til annen at man rett og slett må skrive seg på venteliste for å få tak i disse reimene. Pris for reimene er rett i overkant av 500 kroner med dagens kurs. Bestilling gjøres via nettstedet og opplevdes enkelt og greit!

Konklusjon
Har du en Omega Speedmaster «Moonwatch» er en slik reim utvilsomt et meget kult tillegg. Og når man ser hvilken seriøsitet Kizzi Precision Flightgear har lagt i å gjenskape disse så tett opp mot originalene som mulig, kan vi ikke annet enn å anbefale disse på det sterkeste. Sammen med klokka kommer du trolig så nært guttedrømmen om å bli astronaut som de fleste av oss noen gang vil komme.

Du finner mer informasjon om reimene på nettsidene til Kizzi Precision Flightgear!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.