fbpx

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Duoface x Casa Fagliano

Blant de store sveitsiske produsentene finner vi mange klokker som med rette kan omtales som klassikere. Jaeger-LeCoultres Reverso er et slikt ur. Den karakteristiske firkantede formen har fulgt klokken siden introduksjonen tidlig på 1930-tallet, og lever i beste velgående. Nå, pre-SIHH 2018, lanserer Jaeger-LeCoultre en ny og sterkt limitert utgave av klokken, nemlig «Reverso Tribute Duoface x Casa Fagliano», som kun blir tilgjengelig i 100 eksemplarer.

Historisk sett ble Reverso laget for polo-spillere som ønsket å beskytte klokken sin mens de satt på hesteryggen under trening og kamp. Muligheten til å snu klokken inn mot kassen ble da en løsning for å unngå skader og Reverso var en realitet. Denne muligheten har blitt benyttet til å gi klokken en ny dimensjon, og baksiden av Reverso har gjennom tiden blitt benyttet til alt fra inngravering av personlige budskap, innsyn til urverk og til å bli prydet med kunstverk i form av maling eller gravering. Budskapet har vært en «to-for-en» klokke hvor begge sider kan brukes om hverandre og i nyere tid med ganske intrikate forskjeller på enkelte modeller. Reverso er i dag ikke det man kanskje forbinder med et sportsur, selv om det ble introdusert som ett. Her har nok utviklingen av klokketrender tatt uret mer over i dress-klokke segmentet for de aller fleste.

Casa Fagliano
Reverso har gjennom sin 87 år lange historie kommet i et stort antall variasjoner. Klokken har likevel alltid vært tro mot sin originale firkantede form. Casa Fagliano er imidlertid mer ukjent for de fleste, men Fagliano er en argentinsk skomaker som Jaeger-LeCoultre innledet samarbeid med i forbindelse med 80-års jubileet til nettopp Reverso. Siden mannen er skomaker med spesialfelt innen skinnprodukter, er det naturlig at hans bidrag er reimen som følger uret.

Annonse

Uten å utbrodere for mye om argentinske skomakertradisjoner kan man slå fast at Fagliano-slekten har en lang og stolt familiebedrift i ryggen. Den interessante paralellen mellom Jaeger-LeCoultres Reverso og Cagliano kommer fra det faktum at for mange assosieres Fagliano i dag med nettopp polo. De har produsert høykvalitets produkter til polospillere gjennom mange år. Man kan derfor si at Fagliano og Reverso deler noe av det samme historiske grunnlaget.

Som alt annet som kommer fra bedriften til Casa Fagliano er reimen til Reverso Tribute Duoface håndlaget. Reima er laget i lær, og kommer i en «two-tone»-utførelse hvor hoveddelen av reima er brun, mens områdene inn mot urkassen, hvor reima overlapper har en mørkere brunfarge. Med godt synlige sting gir dette reima et «vintage-utseende», med et litt røffere utseende enn reimer man tradisjonelt ser på penere klokker. Reimen er utstyrt med en foldespenne i rødt gull og det faktum at reimene er håndlaget vil medføre små forskjeller blant de 100 utgavene.

Reverso Tribute Duoface x Casa Fagliano
Som navnet «Duoface» tilsier, finner vi ikke en fremside og en bakside av klokken. Den er utstyrt med to, etter mitt syn, likeverdige skiver. Hovedskiva (fordi den har krona til høyre) er utført i grått med gullfargede timemarkører og viser timer, minutter og sekunder. Dette er altså en visuelt ren skive uten komplikasjoner utover normalt tidsvisning. Sekundviseren er plassert som en såkalt «small seconds» mellom senter av skiva og klokken seks. Alt i alt en meget klassisk og ren skive.

Den andre skiven kommer med en delvis mønstret sølvfarget skive som omkranser det som best kan omtales som to hvite «underskiver». På denne siden av klokken finner vi, foruten visere for timer og minutter, en indikator for dag og natt. Klokken har altså muligheten til å vise tiden i to ulike tidssoner samtidig. Utseende på begge skivene gir et helt klart dress-klokke uttrykk, selv om de har ganske store visuelle forskjeller.

Urkassen kommer i 49,4 mm x 29,9 mm, noe som gjør den til en forholdsvis stor Reverso, og er utført i 18 karat rødt gull. Glasset er ripesikkert safir, og oppgitt vanntetthet er 30
meter. På baksiden av uret er det inngravert «Limited Edition – One of 100». Urverket, som selvfølgelig driver begge skivene, er Jaeger-LeCoultre kaliber 854/2 har en gangreserve på 42 timer og må trekkes manuelt.

Tilgjengelighet og avsluttende tanker
Som jeg nevnte innledningsvis er dette en sterkt limitert utgave, som med en utførelse i edelt metall havner på en pris oppgitt til 21.000€ eller ca. 213.000 norske kroner. Reverso er og blir en klassisk klokke, og har kommet og kommer i svært mange forskjellige utgaver og utførelser.

Med sin kasse i rødt gull og sitt klassiske utseende, er dette en klokke som passer både til penere hverdagsantrekk og fest. Og selv om denne utgaven nok er et lite stykke fra den mest spennende eller spesielle utgaven av Reverso jeg har sett, vil den nok med med sin svært limiterte serie bli populære og raskt forsvinne fra butikkene som sikrer seg et eller flere eksemplarer. Basert på pressemeldinger fra selskapet virker denne utgaven å bli tilgjengelig via deres egne «boutiques» verden over, men det er usikkert om man kan bestille denne via vanlige forhandlere i eksempelvis Norge.

Vi håper å få tatt denne i nærmere øyesyn under årets SIHH!

Du finner mer informasjon om klokken på de offisielle nettsidene til Jaeger-LeCoultre!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.