fbpx

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox Limited Edition

På åpningsdagen av SIHH omtalte vi Jaeger-LeCoultres nye kolleksjon “Polaris”, bestående av i alt fem nye ur. Blant disse fem var det en relansering av et ur som feirer 50-årsjubileum i 2018, og jubilanten ble gjenstand for mye oppmerksomhet gjennom hele uken SIHH hadde dørene åpen. Vi ser litt nærmere på klokken som er “Rebirth of an Icon”.

At akkurat dette uret ble lansert i år er kanskje ikke noen enorm overraskelse fra Jaeger-LeCoultre (JLC), tatt i betraktning at det i 2018 er 50 år siden originalutgaven først kom på markedet. Og Memovox må kanskje sies å være selve rosinen i pølsa i den nye “Polaris”- kolleksjonen, hvor JLC altså kommer sterkt inn på banen i et segment hvor de ikke har vært alt for godt representert i de siste årene.

Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox Limited Edition
Memovox er limitert og kommer i et opplag på 1000 eksemplarer, noe som gjør det til et forholdsvis eksklusivt ur. Når det er sagt, vil det relativt høye antallet ikke nødvendigvis gjøre at det blir umulig å få tak i for de som vil ha. Av de 1000 eksemplarene ble noen få gjort tilgjengelig for salg allerede under SIHH, men det er ukjent for oss hvor mange som allerede er solgt. At det kommer noen få eksemplarer av klokken til Norge bør det derfor være muligheter for.

Annonse

Memovox skiller seg fra resten av Polaris-kolleksjonen den tilhører, ved at vi helt klart ser dens historiske røtter tilbake til uret som var utgangspunktet. De andre urene er nylanseringer og inneholder flere ulike komplikasjoner som ikke har en like sterk historisk forgreining. De fire andre urene er derimot med som nye elementer, som sammen med Memovox, resulterer i den nye kolleksjonen Polaris. JLC har selv antydet at dette er de første urene i kolleksjonen, så at det kommer flere ur i denne familien senere, tror jeg det er høy sannsynlighet for. Men la oss se litt tilbake på hva som har ledet frem til årets lansering av Memovox.

Historikk – Memovox gjennom 50 år
Utgangspunktet for dette uret er selvfølgelig året 1968, men la oss først gå enda noen år tilbake i tid. En tid lenge før både elektroniske telefoner og quartzkrise var et tema. JLC lanserte nemlig i 1959 et dykkerur utstyrt med mekanisk alarm, Memovox Deep Sea. For de som kjenner historien godt er nok navnet “Memovox” tilnærmet ensbetydende med mekanisk alarm, og Memovox Deep Sea var i følge samme historien det første uret som kombinerte et selvtrekkende urverk med en slik alarmfunksjon. Uret, som var et dykker-ur, benyttet alarmen for å fortelle brukeren om når det var på tide å komme seg tilbake til overflaten igjen.

I 1965 kom JLC med et nytt ur som avløste Deep Sea, og som fikk navnet Memovox Polaris. Denne ble igjen oppdatert og forbedret i 1968 og utgaven fra ’68 har blitt den mest kjente utgaven og det er altså denne som danner grunnlaget, både historisk og i design, for årets nylanserte jubileumsutgave.

I 2008 lanserte Jaeger-LeCoultre en “Tribute to Memovox Polaris”, som i utseende var identisk med utgaven fra 1968. Denne var limitert til 768 utgaver. Utgaven fra 2008 ble godt mottatt i markedet, uten at den direkte fløy ut av butikkhyllene, men er i dag et ettertraktet samlerobjekt, som kanskje ikke er umulig å få tak i, men man må åpne lommeboken.

Det kanskje mest iøynefallende med Memovox-utgavene er de tre kronene. JLC har utstyrt klokkene med en egen krone som brukes til å sette alarmen. Enkelt forklart trekker denne kronen en egen fjær, som på angitt tidspunkt utløser en hammer som slår på en metall-disk inne i uret. Lyden høres klart og tydelig, også under vann hvor den har sin tiltenkte hovedfunksjon.

Memovox er langt fra det eneste uret på markedet med en mekanisk alarm, men det fortjener kanskje tittelen som det mest kjente. Innenfor kretser hvor JLC er godt kjent, regnes den som et ikon, noe som kan sies å være en fortjent status, sett ut fra hva uret har av historie og utvikling gjennom mange år.

2018-utgaven
Mens “Tribute to Memovox Polaris (2008) var nærmest en kopi av originalen fra 1968, er årets utgaven mer som en “oppdatert” versjon å regne. Eller for å si det på en annen måte; årets utgave er et mer moderne ur enn både originalen og 2008-utgaven.

Hvorvidt man er fornøyd med videreutviklingen eller ikke er nok en smakssak, som spiller på personlige preferanser, samt hvilket forhold man hadde til klokken i utgangspunktet. Mange vil kanskje være noe skeptisk til en slik oppdatering av et ikon, mens andre som har et lettere forhold til Memovox-historien (og spesielt 2008-utgaven) vil nok kunne like denne veldig godt.

Isolert sett er det imidlertid ingen tvil hos meg om at dette er et ur fra JLC som virkelig fortjener mye oppmerksomhet. Jeg synes også kolleksjonen “Polaris” sett under ett, hvor JLC gjeninntrer i en del av markedet de ikke har vært alt for godt representert de siste årene, er spennende. Hele Polaris-kolleksjonen er inspirert av utgangspunktet fra 1968, men den introduserer som nevnt mange nye elementer og komplikasjoner.

Memovox Polaris fra 2018 har (selvfølgelig) beholdt de tre kronene, hvor den øverste er for å sette alarmen, den midterste for å sette/ justere den indre bezelen, mens den siste er for å sette tiden. Urkassen er på 42 millimeter, med en høyde på ganske voksne 15.9 millimeter. Høyden synes jeg fullt ut er akseptabel med tanke på at du får et ur som er vanntett ned til 200 meter med mekanisk alarm, men er nok noe som kan bli en utfordring for enkeltes håndledd og i daglig bruk.

Skiva er bygget opp av tre sirkler hvor den innerste er gitt en “sunray-finish”, sirkel to er gitt en mer kornete overfalte som inneholder markørene for timer og minutter, og den ytterste utgjør den indre roterende bezelen. Skiva gir inntrykk av en viss patina ved at det er brukt “vaniljefarge” i lumineringen, og er en klar henvisning til utgaven fra 1968. Her får man altså kombinasjonen mellom et visst vintage-utseende og en moderne og tidsriktig klokke.

JLC har brukt en miks av tall og trapesformede timemarkører, og har plassert datovinduet kl. 3. Markøren for alarmen er en trekant som dermed lett skilles fra de øvrige markørene. Baklokket på dette uret er selvfølgelig lukket. Selvfølgelig fordi uten et lukket baklokk ville ikke alarmen fungert slik JLC har designet den. Motivet på baklokket er en dykkerhjelm, faktisk den samme dykkerhjelmen man fant på utgaven fra 68, men som da var gjemt på innsiden.

Det moderne uttrykket på dette uret kommer kanskje først og fremt til uttrykk ved at urkassen har en del vinklede overflater. Dette vil ofte gjøre slik at uret føles mindre og mer behagelig på armen enn størrelsen skulle tilsi. Forholdsvis korte og bøyde lugs, gjør nok at denne bærer bedre på manges armer, men vil selvsagt være avhengig av personlige preferanser.

Det tekniske aspektet
De tørre fakta: Urverket er JLC sitt eget kaliber 956 som er automatisk og selvtrekkende. Urverket er bygget opp av 268 deler og vibrerer med en hastighet på 28800 vibrasjoner pr. time. Gangreserven er oppgitt til ca. 45 timer.

Dette urverket er en direkte etterkommer, eller videreutvikling om du vil, av det opprinnelige urverket JLC utviklet på 50-tallet som kombinerte selvtrekkende urverk og alarm. Dette gjør at JLC ikke bare ivaretar arven fra de tidlige urene, men sørger også for at over 60 års erfaring og utvikling ligger bak denne utgaven av Memovox. Dette burde tilsi en meget høy kvalitet. Urkassen er  laget i rustfritt stål, og uret leveres på gummireim. Jeg finner denne gummireimen både røff og elegant, og passende til urets karakter.

Avsluttende tanker
Historisk sett er det kanskje ikke så veldig overraskende at nettopp dette uret kom ut i år. Utseendemessig fungerer det godt, og JLC forsøkernok å gjøre uret en tanke mer eksklusivt ved å begrense produksjonstallet til 1000 eksemplarer. Personlig har jeg et veldig godt forhold til JLC, og liker mange av urene deres meget godt. Således blir kanskje det mest spennende med kolleksjonen sett under ett, at JLC kommer på banen i et segment hvor de ikke har vært veldig godt representert på en stund.

Årets utgave av Memovox har utvilsomt fått ett oppdatert og mer moderne uttrykk enn forgjengerne. Likevel ser man forholdsvis enkelt hvilke momenter som er tatt med for å ivareta arven fra 60-tallet. Memovox er utvilsomt et fascinerende ur, og teknisk en meget solid inntreden i markedet, enten det er for de som skal bruke uret sitt under vann eller til daglig bruk på kontoret. At urverket er “in-house” regner man nesten med som en selvfølgelighet når produsenten er JLC, men er verdt å nevne. En vanntetthet på 200 meter er selvfølgelig langt mer enn de aller fleste av oss trenger, men igjen er dette solid, og man slipper å være så redd for om uret tåler en vannsprut eller ei.

Selv om jeg personlig synes uret treffer godt og har stor sans for lanseringen, sitter jeg likevel med en følelse av at både Memovox, og kanskje hele kolleksjonen Polaris, har fått en litt avventende reaksjon i markedet. Jeg frykter litt at JLC nok en gang kommer i kategorien for noe mange mener er et (svært) godt utført håndtverk, men som de likevel ikke vurderer aktuelt for egen arm. Med dersom du ser etter en dykker, med en ikke alt for vanlig komplikasjon som mekanisk alarm jo er, er nok dette et valg du bør vurdere. Man finner samtlige funksjoner som skal være i et dykkerur, med en pen finish fra en meget anerkjent produsent og med en spesiell og uvanlig komplikasjon på kjøpet!

Du finner mer informasjon om uret på de offsielle sidene til Jaeger-LeCoultre!

Fakta
Modell / Referanse: Jaeger-LeCoultre Polaris Memovox  – Ref: 9038670 (limitert til 1000 eksemplarer)
Urkasse: 42 millimeter (diameter) – 15.9 millimeter (høyde) – Rustfritt stål – Safirglass (foran) – Lukket bakside
Urverk: Jaeger-LeCoultre cal. 956 – Automatisk (selvtrekkende) – 268 deler – 23 juveler – 45 timer gangreserve
Lenke/reim: Sort gummireim med spenne i rustfritt stål
Veilende pris: 10.700€ + skatter/avgifter

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.