fbpx

Kandidatene til GPHG 2018 er offentliggjort!

9. november avholdes årets utgave av den prestisjefylte GPHG (Grand Prix d’Horologie de Geneve) i Théâtre du Léman i Geneve. Kjent som klokkeverdenens Oscar-utdelingen er det i år 195 klokker som skal kjempe om de gjeve prisene.

GPHG regnes som den kanskje viktigste prisutdelingen innen klokkekunst og det er selskapene selv som nominerer sine kandidater i de respektive kategoriene. Dette har vært gjenstand for en viss kritikk og store merker som Patek Philippe, Omega og Rolex har f.eks. valgt å aldri nominere klokker til utdelingen. Likevel er en rekke anerkjente og viktige produsenter blant de totalt 105 merkene som deltar for å vinne gjeve priser i totalt 12 kategorier.

Juryen, som forøvrig er utvidet til 31 personer, består av eksperter fra flere forskjellige land med ulik faglig bakgrunn. Juryen inneholder kjente navn som Aurel Bacs, Philippe Dufour og F. P. Journe for å nevne noen.

Annonse

Som vi tidligere har skrevet er nok mange av klokkene i de forskjellige kategoriene uaktuelle for brorparten av norske håndledd. Mange  nominerte er gjerne klokker som tar innovasjon eller teknisk finesse ett og to skritt videre, og som derfor i mange tilfeller resulterer i svært spesielle klokker av dertil tilhørende svært høy prisklasse. Likevel er det flere klasser som kan skilte med mer normale kreasjoner, herunder flere klokker fra Tudor, Longines, Zenith, Montblanc, TAG Heuer og Seiko for å nevne noen.

Fjorårets utgave av GPHG ga oss Chopard “L.U.C. Full Strike” som vinner av «Aiguille D’Or», og også årets kandidater inneholder en rekke kompliserte og spesielle varianter. De 12 kategoriene er noe endret fra fjoråret og kanskje mest bemerkelsesverdig er inkluderinger av «Challenge»-kategorien som er for klokker med en utsalgspris på under 4000CHF (rundt regnet 32.500 norske kroner). Her kan også smartklokker delta, noe som har virket nærmest uhørt tidligere.

De 12 kategoriene er som følger:

 • Ladies’
 • Ladies’ Complication
 • Men’s
 • Men’s Complication
 • Chronograph
 • Chronometry
 • Mechanical Exception
 • Sports
 • Jewellery
 • Artistic Crafts
 • «Petite Aguille»
 • Challenge

I tillegg til priser i de 12 nevnte kategorier har man noen enkeltstående priser som kan gå til klokker fra uansett kategori.  «Aiguille D’Or» er kanskje den gjeveste av de alle, og går til den klokken juryen mener er årets alle beste. I tillegg kommer «Revival Prize», «Innovation Prize», «Audacity Prize» og en egen «Special Jury Prize» hvor sistnevnte ikke går til en klokke, men til en person som på en eller annen måte har gjort noe bemerkelsesverdig for å fremme klokkekunst av ypperste klasse.

Før den endelige prisutdelingen vil listen over kandidater bli kortet ned og kun inneholde de siste finalistene i hver kategori!

Du finner den komplette listen over kandidatene på de offisielle sidene til GPHG!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.