fbpx

Panerai gir «vitenskapsmannen» nytt liv!

Den er nok ikke ment som å være den mest kommersielle kolleksjonen hos Panerai, men for noen uker siden kom en ny versjon av «Lo Scienziato», og nok en gang er dette et grensesprengende prosjekt. Faktisk et av de mest utfordrende prosjekt noen gang – ifølge produsenten selv – hvor utforming av ny teknologi har stått sentralt!

Panerai Luminor Tourbillon GMT – 47MM – PAM00768

I 2010 kom første utgave av «Lo Scienziato» som en hyllest til Galileo Galilei (navnet betyr vitenskapsmannen på italiensk), før vi så enda en utgave i 2016, og nå altså en tredje versjon i 2019. Klokkene har alle hatt sine særegenheter og har blitt laget både i Radomir- og i Luminor-kassen. Denne sommerens utgave har ved første øyekast et veldig igjenkjennbart utseende fra Panerai, men en erfaren kjenner vil nok raskt kunne se endringer, blant annet en noe endret profil på urkassen.

Annonse

Dette er imidlertid en representant for de urene som blir satt på den øverste horologiske hyllen hos Panerai, og er nok i liten grad ment for den gjengse entusiast sine håndledd. Likefullt, teknologisk fascinerende, og et produkt som er viktig for Panerai ut fra flere perspektiver og som viser deres kompetanse på flere områder.

Luminor Tourbillon GMT – 47 MM – PAM 00768    
Med en urkasse som måler 47 millimeter, en litt spesiell tourbillon, GMT-funksjon, indikator for kraftreserve (som for øvrig er på seks dager), «skeleton-skive» og (nærmest selvfølgelig) Panerai sin karakteristiske beskytter over krona, er det mye både tradisjon, men også ren klokketeknologi i denne nykommeren. Dette er for mange imponerende nok i seg selv, men det er kanskje ikke her det mest spesielle og nyskapende ligger.

For i en noe konservativ klokkebransje er «3D-printing» av urkasser fortsatt veldig spesielt og noe man sjelden ser. Lo Scienziato er imidlertid det og både utgaven fra 2016 og årets PAM00768 er 3D-printet i titan! I stedet for å forme noe ut fra en eksisterende metallbit, er det her ved hjelp av fiberoptisk laserteknologi og titanpulver utformet en urkasse ut fra «ingenting». Laseren har for hvert «strøk» lagt på 0,02 millimeter titan og bygget kassen lag for lag, og som til slutt er sandblåst for den spesielle finishen. Titan som materiale er 40 % lettere enn stål, samtidig som det er meget slitesterkt. Nytt av året er imidlertid at bezel, krone og kronebeskytteren er laget i det spesielle «Carbotech» som vi har sett Panerai bruke i flere klokker de siste årene. og alt dette har gitt kassen en vekt på bare 18 (!!) gram. For å toppe dette har man også produsert det manuelle urverket med utstrakt bruk av i titan (kaliber P.2005/T) – noe som har gitt det en vekt på beskjedne 23 gram.

Den grønne fargen er selvfølgelig der for å knytte uret til det militære samarbeidet Panerai har hatt og har, hvor knytningen både til sjø og luft er historisk viktig. Uret er vanntett ned til 100 meter, og gir deg altså muligheten til å nyte en «30-sekunders» tourbillon på relativt dypt vann, i den grad man har slike ønsker. Dybderatingen fremstår uansett forholdsvis imponerende, materialvalg og ikke minst konstruksjonsmåte tatt i betraktning.

Uret kommer med en skinnrem fra alligator med en sandblåst foldespenne i titan, samt en sort borrelåsrem med titanspenne. Verktøy for å skifte rem er også inkludert i den spesielle sandblåste grå boksen som uret leveres i. Så var det prisen for denne typen teknologi da. Panerai har gått ut med en anbefalt prislapp på i underkant av 1,5 millioner norske kroner.

Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Panerai!

Fakta
Modell / Referanse: Panerai Luminor Tourbillon GMT «Lo Scienziato» 47MM – Ref: PAM00768
Skive:
Skelettskive – Gangreserve – GMT
Urkasse: 
47 millimeter (diameter) – 17.66 millimeter (høyde) – Grade 5 Titan – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 100 meter
Urverk:
Panerai Caliber P.2005/T – Manuelt opptrekkbart – GMT – Tourbillon – 277 deler – 31 juveler – 6 dager gangreserve
Lenke/reim: 
Grå skinnrem av alligator – Spenne i titan
Veilende pris: 
145.000 € ~ 1.500.000 norske kroner

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.