fbpx

Astronaut Donn Eiseles «Omega Speedmaster» funnet etter 30 år!

Omega Speedmaster «Moonwatch«. Et av verdens mest ikoniske ur og nærmest udødeliggjort av NASA som den offisielle klokken for deres utenomjordiske ekspedisjoner. Nå har en av klokkene som tilhørte astronaut Donn Eisele blitt gjenfunnet, nesten 30 år etter at den ble stjålet fra et museum i Equador.

Med mindre man er spesielt interessert i NASAs historie og Apollo-programmet, er kanskje ikke navnet Donn Eisele et som umiddelbart er kjent. Eisele var astronaut under Apollo-programmet og var pilot på kommandomodulen under Apollo 7. Sammen med sine to kolleger, Walter Schirra og Walt Cunningham, gjennomførte de en 10 dager lang ferd i bane rundt jorden som det første oppdraget i USAs månelandingsprogram. Schirra hadde da allerede vært den første til å ha med seg en Omega Speedmaster i verdensrommet under en tidligere ekspedisjon, noe som har blitt hedret med spesialutgaven «First Omega in Space».

På armen til Eisele under Apollo 7 var naturlig nok en Omega Speedmaster. Denne ble utstyrt med NASAs interne delenummer, SEB12100039-002, samt et unikt løpenummer «34». Da Eisele returnerte fra oppdraget ble klokkene tilbakelevert NASA som beholdt disse i sitt eie frem til Apollo-ekspedisjonenes slutt. I 1977 ble imidlertid Eiseles og mange andre klokker overført til «Smithsonian’s National Air and Space Museum».

Annonse

På midten av 1980-tallet ble flere gjenstander fra Apollo-ekspedisjonene lånt ut til «Instituto Geográfico Militar», et museum i Equador. Blant gjenstandene var Eiseles Speedmaster. I 1989 ble klokken stjålet fra sitt display og forsvant deretter i 28 år, før den nylig ble gjenfunnet. En Texas-basert forhandler skal ha fortalt klokkeentusiasten Garron DuPree om at en bekjent hadde kjøpt en meget interessant Omega Speedmaster med spesielle graveringer på en tur til Equador. Klokken var ikke til salgs, men Garron DuPree fikk se bilder av klokken og dette pirret hans nysgjerrighet. Han undersøkte rundt graveringene og fant at klokken måtte være Eiseles forsvunne Speedmaster. Etter arbeid av både entusiaster og føderale myndigheter, ble klokken funnet og returnert til «Smithsonian’s National Air and Space Museum» hvor den hører hjemme.

Buzz Aldrins Omega Speedmaster
Det er enkelte klokker som er mer ikoniske enn andre. Paul Newmans Rolex «Paul Newman Daytona» er en av de man lenge ikke hadde kjennskap om hvor befant seg. Edwin Eugene «Buzz» Aldrin jr. sin Omega Speedmaster er en annen. Hans Omega, som kanskje må regnes som verdens mest berømte armbåndsur, er fortsatt borte etter at det forsvant i postgang til museet allerede i 1970.

Også fire andre «Omega Speedmaster» er enda savnet etter at de har vært lånt ut til andre museer eller institusjoner i tiden etter at de ble overtatt fra NASA. Det har de siste årene pågått et stort arbeid med en komplett kartlegging av klokkene benyttet under Apollo-ekspedisjonene, hvor også Omega selv har vært meget involvert. Dette har resultert i at man nå vet med stor nøyaktighet akkurat hvilke modeller som ble benyttet på de forskjellige ekspedisjonene.

Du finner hele historien om Eiseles Omega Speedmaster på «collectSPACE» sin nettsider!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.