fbpx

Damer & Ur

Vi på Horae har siden i sommer avholdt flere konkurranser, hvor responsen fra dere lesere har vært meget bra. Vi har imidlertid fått oss en liten overraskelse. Andelen kvinner som har deltatt har vært overraskende høy. Årsakene til dette er nok sammensatte, men det har fått oss til å tenke litt. Hvordan står det til med interessen hos kvinner når vi snakker om high-end klokker? Og hvordan står det til med kunnskapen til oss her på Horae? Dette må vi forsøke å belyse og kanskje klarer vi sågar å lage en oversikt over noen ikoniske dameklokker?

En lokal forhandler sa en gang til meg (i forsøk på å selge meg et forholdsvis dyrt ur) at «klokker er mannens bastion. Det er det eneste smykket en mann kan bære og noe vi dermed kan legge noen ekstra kroner i». Han fortsatte med resonnementet med at «klokker tilhører kun ett av kjønnene» siden «kvinner kan pynte seg med alskens smykker, ringer og ørepynt».

Akkurat. Klokken var altså mannens smykke. Riktignok solgte han en del dameklokker, men da ofte til menn som kjøpte til sine koner eller de man håpte skulle bli det. Både min egen kone, og den lokale urmakerens kone, overhørte denne samtalen og ristet begge litt lettere oppgitt på hodet. De kunne vel ikke vært mer uenige, og en spire til ny klokke ble i alle fall  sådd i hodet til min egen kone den dagen.

Annonse

Nå skal vi være de første til å innrømme at vår kunnskap her på Horae, i all hovedsak, retter seg mot ur til herrer. Det er derfor med en ganske stor grad av sikkerhet at min/vår egen kunnskapsløshet kan komme til uttrykk her, men vi forsøker likevel, med forståelse for at læringskurven kan komme til å bli nødvendig bratt. Men la oss se på noen faktorer når vi snakker om «damer og ur»..

Hvilket urverk?
I min søken etter en klokke til min kone fikk jeg opplyst av urmakeren (den samme) at jeg burde holde meg (langt) unna mekaniske verk. Dette ble begrunnet med at dameklokkene ofte er så små i fysisk størrelse at de over tid viser seg å være mindre driftssikre enn de ofte større herre-urene med mekanisk verk. En annen urmaker vi snakket med var også helt tydelig på at når det kom til dame-ur var det quartz (batteri) som gjaldt. Han pekte på at damer byttet klokke, armbånd og smykker ofte, og dermed ble de med mekaniske verk ofte lagt bort for en periode som overgikk gangreserven, og stanset dermed opp. «Damer orker ikke drive og stille, eventuelt husker ikke, å trekke en automatisk klokke som ikke er i bruk» sa han. Han mente videre at kvinner ikke har den samme fascinasjonen for finmekanikken og finessen i disse urene som menn.

Nå er det jo en kjensgjerning at når det kommer til mekaniske verk er det nok et visst poeng, ettersom det er krevende å lage gode urverk av svært liten størrelse. Men om vi ser på utviklingen som har vært de senere årene, finnes det likevel mange meget gode urverk også i mindre urkasser. Tradisjonelt sett har likevel små klokker gjerne blitt levert med batteridrevne urverk, da man har fått problemer med både gangreserve og stabilitet i verket på de minste diameterne. Dette gjør at for de aller minste modellene kan nok quartz (fortsatt) være et fornuftig valg for mange. Man ser derfor at mange produsenter tilbyr både quartz (batteridrevne) og mekaniske varianter i sine kolleksjoner rettet mot kvinner.

Nå er det imidlertid ingen tvil om at de populære størrelsen på ur har økt opp gjennom årene – både for menn og kvinner. Dette har unektelig gjort det enklere å produsere god kvalitet på mekaniske verk også til damer. For det er det de gjør. Produsentene har egne dame-kolleksjoner av høy kvalitet. Så kan vi menn egentlig bare lure på om dette kommer av at det finnes mange damer med en velutviklet  interesse for klokker eller om det kommer av at det er menn som kjøper også disse klokkene i gave til sine damer. Kanskje er det en kombinasjon?

Vi oppsøker vi siste ledd for en avklaring..
Uttalelsene om at mekaniske urverk ikke er noe for damer, får stå for de aktuelle urmakernes egne regninger. Meningen med denne artikkelen er jo egentlig ikke en debatt for og mot mekaniske/ automatiske urverk til damer, men et moment kan det jo være for noen og greit å ha med seg når man vurderer alternativene.

For å avslutte denne litt rare diskusjonen er det vel egentlig bare å stille spørsmålet til salgsleddet. Hvordan står det til med salg av klokker til damer? I skrivende stund har vi for relativt kort tid siden hatt den første store klokkemessen i Norge, Oslo Watch Fair, arrangert av Urmaker Bjerke. Og nettopp Bjerke, som med sin forholdsvis unike posisjon som Norges klart tyngste aktør i markedet, svarte på akkurat det spørsmålet vi er ute etter. Og svaret var klokkeklart. Andelen solgte dame-ur er i sterk vekst, og ikke bare det. Damene skal ha mekaniske/automatiske verk.

For å snakke litt mer om Oslo Watch Fair. Jeg fikk prøvd uret som i dag holder rekorden for verdens tynneste automatiske verk. Bulgari har laget et urverk med 72 timers gangreserve som er 2,3 millimeter «tykt», og jeg velger litt forenklet å bare konstatere at teknologien for å lage urverk som er små nok til selv svært små dameur finnes, og med det legger jeg den debatten til side.

Produsentene
På årets Baselworld stilte Patek Phillipe opp med sin siste versjon av «World Time Reference», et ur med en diameter på 36 mm, utført i hvitt gull, og med diamanter på bezelen. Den blå skiven har visning for alle de 24 tidssonene, og uret er utstyrt med et baklokk som gir innsyn til det automatiske verket, som for øvrig har en gangreserve på 48 timer. Dette er altså et forholdsvis avansert mekanisk urverk, og er gitt det man må si er en voksen prislapp. Uret stod selvfølgelig veldig sentralt plassert i utstillingen til Patek, slik ett nytt ur fortjener. Så langt ingen hevede øyenbryn. Det  kanskje uvanlige med dette uret er at det er laget spesifikt for damer. Dette tyder på at tendensen som Bjerke beskrev over stemmer bra. Kvinner er ikke lengre fornøyd med batteridrevne klokker, og har med dette for alvor gjort seg gjeldende også i segmentet «high end» og er villig til å betale det det koster.

Ett rask sveip over nettsidene til forskjellige produsenter avslører at de alle har egne kolleksjoner for damer. Dette kan nok ikke bety noe annet enn at også dame-ur selger godt. Vi ser også at de samme produsentene stiller ganske hardt opp med kvinnelige ambassadører. Hva trendene hos produsentene på størrelse på urene angår, har ur generelt siste halvdel av 1900-tallet økt i størrelse, for så å gå litt ned igjen de siste årene. I dag synes 36-40 mm og være manges foretrukne valg. Dette er for mange forenelig med ur til begge kjønn. Her finnes det selvsagt unntak og personlige preferanser, men vi ser også at mange av de store produsentene nå aktivt markedsfører klokker mot kvinner, som man tidligere nærmest utelukkende forbeholdt menn. Dette medfører igjen at mange flere klokker som tidligere har vært regnet som herrestørrelser blir tilgjengelig for et langt større marked. Vår påstand er derfor at mulighetene for både menn og kvinner innen high-end klokker er større enn noensinne. Fra og tidligere i all hovedsak tilby klokker av mindre størrelse, med kanskje spesifikke kvinnelige designelementer, har dagens motebilde (og produsentenes nylanseringer) gjort at også kvinner har et hav av gode muligheter om man ønsker et nytt armbåndsur!

Med dette kan vi kanskje slå fast at de to lokale urmakerne jeg refererte til innledningsvis har en jobb å gjøre med hvordan de tar i mot kvinnelige kunder i butikken sin. Dette handler om å ta kunden sin på alvor, uavhengig av kjønn. I dag er det faktisk ikke nødvendigvis slik lengre at menn kjøper klokker i dress, og det er heller ikke nødvendigvis slik at kvinner ønsker seg en klokke med batteri.

På den seriøse siden gjelder nok dette både for menn og kvinner som vurderer en automatisk klokke. Har du interesse for det – tenker jeg du husker både å stille og trekke en mekanisk klokke som ikke er i bruk. Til damer som til menn – kjøp det uret du har lyst på som gir deg klokkeglede – uavhengig om det er quartz eller mekanisk. Det finnes et hav av muligheter!


Fem ikoner
For å sette opp en liste på fem ikoniske dameur må vi ha noen få kriterier. Uret må nødvendigvis  ha en ganske solid historie å vise til. Det må altså ha vært i produksjon over en viss tid. Det må også være tilgjengelig i butikk i dag slik at det skal kunne være mulig å skaffe det nytt (helst uten å måtte vente så alt for lenge).

Listen er ikke på noen måte ment å være en rangering mellom de fem eller på noen måte noen fasit. Det er kun mest som en inspirasjon over noen av de mest ikoniske modellene som finnes der ute, og har du andre forslag til hva som burde vært med på listen, inviteres du herved til å komme med innspill!

Rolex Datejust / Lady Datejust
Rolex Datejust er utvilsomt et av verdens mest ikoniske armbåndsur, både til damer og herrer. Dette er et ur som man finner i flere ulike størrelser og med mange ulike kombinasjoner hva gjelder både metaller, skive, bezel, lenke og hvorvidt man ønsker den med eller uten diamanter.

«Lady Datejust» er den minste utgaven og kommer i fast størrelse på 28 mm. Den finnes som nevnt i et høyt antall ulike varianter hva gjelder metall, «two-tone» og ulike skiver. Sjansen for å finne en man liker, dersom man er komfortabel med den ganske beskjedne størrelsen, er stor. Også lenken gir deg flere valgmuligheter for å finne noe som du liker.

Vil man noe opp i størrelse på klokken, heter uret Datejust. Disse finner man hovedsakelig i størrelse 31 millimeter, via 34 og opp til 36 millimeter. Her skal det legges til at Datejust også kommer i 41 mm, dersom man liker litt større ur. Datejust gir deg mange av de samme mulighetene som «Lady Datejust» og med alle valgmulighetene er det gode sjanser for å finne en variant som du liker og som passer din stil. Mulighetene er, om ikke uendelige, så i allefall svært mange.

Datejust er en signaturmodell for Rolex og kanskje det uret som er mest tro mot deres DNA i hele kolleksjonen. Det er et ur jeg personlig setter veldig høyt og som sjelden eller aldri er feil valg. Ta deg en tur innom nettsiden til Rolex med litt god tid og finn ditt drømme-ur.

Cartier Tank
Tank-modellen fra Cartier feirer 100 år i år, og har med det en meget solid historie å vise til. Med tanke på at inspirasjonen til klokken er hentet fra en stridsvogn (tank) fra første verdenskrig er det meget mulig at designeren (ja det var en mann) i utgangspunktet mente at modellen var en klokke for menn, men det har utviklet seg til å bli et vel så, kanskje til og med mer, ikonisk dameur over dets lange levetid.

Kjente personligheter som Jaqueline «Jackie» Kennedy og Lady Diana hadde begge utgaver av Cartier Tank, noe som bør være med på å befeste posisjonen som et virkelig ikon.

Dette uret fås kjøpt i dag både med mekaniske urverk og quartz, i ulike metaller og design. Modellen fyller 100 år i år, og du finner mer informasjon om den i vår egne artikkel «Cartier Tank fyller 100 år«.

Patek Phillippe Nautilus
Som kanskje verdens mest anerkjente produsent av klokker er Patek Philippe som en bauta å regne. De har også vært langt fremme når det gjelder utvikling av egne damekolleksjoner og har, som en familieeid bedrift, vært ganske modige når det gjelder å ta egne veier med sine design.

Nautilus er en meget velkjent og ettertraktet kolleksjon fra Patek Philippe. Dessverre gjelder det samme for dameurene som for herreurene, nemlig at de ligger høyt i pris. Men velger man et av deres ur er man sikker på at både kvalitet og finish ligger helt i øverste sjiktet. Nautilus har en historie som strekker seg tilbake til 1976, og er i utgangspunktet tilhørende i kategorien «sportsklokke». Designet har tatt utgangspunkt i det runde vinduet man ofte ser på langsiden av båter, og knytningen til sjøfart er sterk i både design og navn. Nautilus er utvilsomt elegant nok til å dekke flere typer antrekk enn bare det sportslige og i flere varianter hvor man kan velge mellom stål eller edle metaller. Også her finnes utgaver med diamanter, men regn med å finne frem en betydelig sum penger for å sikre deg et eksemplar. Enkelte utgaver har også ulidelig lange ventelister.

Som klokkeikon kommer man ikke veldig mye høyere på skalaen enn dette, og trolig vil klokken kunne glede flere generasjoner med sin upåklagelige kvalitet.

Jaeger-LeCoultre Reverso
Reverso fra Jaeger-LeCoultre. Urfamilien er en av mine personlige favoritter og for meg representerer Jaeger- LeCoultre kvalitet og ekte historisk karakter. Dette er en produsent helt på toppen av skalaen. Det er rett og slett Jaeger. Og deres Reverso er utvilsomt en ikonisk klokke.

Reversoen, som fikk sitt navn på bakgrunn av den vendbare urkassen, er også en klokke som var utviklet som sportsklokke, nærmere bestemt til Polo. Nyere utgaver har beholdt muligheten til å vende urkassen rundt, noe som ofte åpner for graveringer eller annen utsmykking på baksiden.

Også Jager-LeCoultre Reverso kommer i svært mange ulike varianter hva angår størrelse, metall,
skiver, reimer og med eller uten diamanter. Den distinkte firkantede formen på Reverso er lett
gjenkjennelig og ganske særegen. Man finner tre ulike verk i disse urene, automatiske/ selvtrekkende, mekaniske som må trekkes, og quartz.

Dette er en klassisk og tidløs klokke. Etter min mening passer den like godt til hverdagsantrekk og festplagg. Reverso er et veldig sikkert valg, som man nesten ikke kan bomme med. Røttene til Reverso strekker seg helt bakover til 1936, og produsenten sier selv at den hadde både menn og
kvinner i tankene allerede fra begynnelsen.

Omega Constellation
Omega er også en produsent med en lang og rik historie. Deres Constellation-kolleksjon utgjør i dag ikke mindre enn 454 ulike ur, så her finnes det mange muligheter. Størrelsen varierer fra 27 til 38 millimeter. Hva gjelder urverk finner vi også hos Omega både mekaniske verk og quartzverk, noe som sammen med materialvalg gjør at man finner klokker i svært mange prisklasser. De billigste utgavene starter på rundt 20.000, mens de dyreste havner helt opp mot 300.000.

Dagens Constellation kom i nytt design i 2009, men har røtter tilbake til tidlig 80-tallet.  Constellation med sine 454 ur er en ren dame-kolleksjon, noe som virkelig setter Omega på kartet når det gjelder utvikling av dameur. I tillegg finner man dameur også innen de andre kolleksjoner hos Omega. En av Omegas siste lanseringer er flere modeller av den legendariske Speedmaster, spesielt beregnet for kvinner.


Avsluttende tanker
Selv om vi her har listet opp fem ikoniske dameklokker er ikke det et forsøk på å gjøre verden mindre i utvalg for dere damer. Dersom du helst vil ha et «herreur» på håndleddet, så gjør for all del det. Som jeg skrev litt lengre opp: Ta den klokken som gir deg mest glede, den du rett og slett har mest lyst på. Det er dette klokkeglede handler om. Vi har rett og slett forsøkt å gi litt inspirasjon til de som kanskje ikke har den store interessen for klokker (enda).

I følge en av Patek Phillips ledere, Sandrine Stern, vil kvinner ha klokker som har både innhold og stil, men med kanskje størst vekt på utseende. Kvinner vil ha «nyttige» komplikasjoner (funksjoner), som for eksempel datovisning, mens menn velger komplikasjoner som ser «high-tech» ut. Stern ser imidlertid en stor utvikling hvor kvinner i økende grad ønsker ser mer og mer kompliserte ur. Denne utviklinger er det nok ikke bare Patek Philippe som har sett, for dette er noe hele industrien ser ut til å ha tatt innover seg, og som gjør at også vi her på Horae er nødt til å begynne å lære oss mer om high-end dameur. Nå er nok alt dette sannheter med modifikasjoner, for både kvinner og menn er selsvagt svært ulike i både smak og preferanser, men det gir kanskje en liten pekepinn?

Kjøp deg det uret du har mest lyst på. Det som gir mest glede. Også om det du ønsker deg er en billigere klokke med batteri, fremfor et mer avansert mekanisk urverk. At flere av produsentene nå kommer med et langt større utvalg av klokker, og med gode mekaniske urverk til klokker i små størrelser, er kun med på å gi deg som kunde større muligheter. Finn klokken som passer din smak og ditt behov!

Lykke til med valget!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.