fbpx

Cartier Tank fyller 100 år!

En del klokker blir nærmest udødeliggjort i egenskap av hvem som har eid dem, og i juni
omtalte vi her på Horae en slik klokke. Dette var en Cartier Tank som tidligere var eid av Jackie Kennedy Onassis og som nå skulle under hammeren på auksjon. Ettersom modellen feirer hundreårsjubileum i år virket det som en passende anledning, og hammeren traff ikke bordet før budet var oppe på 310.000 dollar. Nå lanserer Cartier nye utgaver for å hedre sin ikoniske hundreåring!

Cartier Tank, kanskje mest kjent for sitt særegne design og rektangulære urkasse, ble altså lansert første gang i 1917, noe som i seg selv må sies å være en imponerende lang produksjonstid for en klokkeserie. For oss menn er det kanskje i tillegg litt morsomt at inspirasjonene til designet er hentet fra en stridsvogn (tank) brukt ved frontlinjene i første verdenskrig. Googler man Renault Tank og finner et bilde sett ovenfra, er det faktisk ganske lett å finne inspirasjonskilden Louis Cartier brukte.

Denne klokka kom altså på markedet i en tid som fortsatt var dominert av lommeur, og med til dels upresise og lite robuste armbandsur. Hjemvendte soldater (fra første verdenskrig) var med å endre dette inntrykket. Design og utforming kan nok med rette kalles en liten revolusjon på den tiden den ble lansert. Cartier Tank kom altså ut forholdsvis lang tid før Jaeger-LeCoultre sin Reverso, som det i dag kanskje er lett å sammenligne den med.

Annonse

Og apropos Jaeger-LeCoultre; Louis Cartier var ingen urmaker. Han designet uret, men hadde små forutsetninger for å sette denne i produksjon. Han henvendte seg da til en fabrikk i Paris, og en urmaker med et (i dag) velklingende navn, Edmond Jaeger. Dette er den samme Jaeger som senere var med å danne Jaeger-LeCoultre.

Den aller første Tank, Tank Normale, ble aldri produsert i store kvanta. Men den har definitivt banet vei for senere modeller av samme ur. Design og utforming av uret har selvsagt variert litt gjennom de hundre årene den har vært i produksjon, men den kjente rektangulære formen og romerske tall på skiva har stort sett alltid vært med. Utformingen har oftest vært utført i edle metaller, gjerne med diverse innslag av edelstener. Et annet distinkt trekk ved designet er at sidene på urkassen strekker seg forbi senter-kantene. Dette gjør reima visuelt til en del av kassen.

Det er ikke bare nevnte Kennedy som har hatt en forkjærlighet for denne klokken. Kjendislista med oversikt over hvem som har hatt en Cartier Tank på armen er forholdsvis lang, og dette har som kjent en ganske voldsom effekt på salgstall for de fleste ur. Dette uret har i løpet av årene utviklet seg til å bli kanskje det mest kjente dame-uret i verden, fra Jackie Kennedy, Lady Diana til sist sett på armen til Claire Underwood i siste sesong av “House of Cards”. En ikke ubetydelig bragd av Cartier som, til tross for sin svært respektable klokkehistorie, kanskje er mest kjent som en eksklusiv produsent av smykker.

Jubileumsutgaver
I år, i forbindelse med at klokken feirer 100 år, har Cartier kommet med en hel serie nye klokker, som seg hør og bør når man skal feire et slikt jubileum.

Tank Louis Cartier, som vist på bildene øverst i artikkelen, kommer med flere nye utgaver både i til menn og kvinner. Disse leveres i flere forskjellige varianter av gull, med et manuelt opptrekkbart mekanisk urverk. Urkassene leveres i flere størrelser, med mulighet for utsmykking med edelstener for damene.

Tank Américaine er utgaver i stål. Dette er en serie som består av tre ur, som visuelt ser forholdsvis like ut ved første øyekast, men som skilles av størrelsen på urkassen. De to største, medium og large, er begge drevet av automatiske urverk, mens den minste har et batteridrevet quartz-urverk. Her kan man altså lett velge det uret som passer en best. Det er imidlertid verdt å merke seg at den minste utgaven er uten sekundviser, mens de to største utgavene har en sentrert sekundviser.

Tank Francaise kommer med to quartzdrevne utgaver i stål. Disse kommer i størrelsene “small” og “medium” og leveres med lenke i stål og diamanter langs urkassens side.

Tank Cintrée Skeleton er de “horologisk” absolutt mest avanserte utgavene som lanseres i år. Disse kommer i utgaver som er limitert til 100 eksemplarer og har, foruten sitt “skeleton”-utseende, urkasser i gull eller platinum som huser er manuelt urverk.

Alle modellene henter sin inspirasjon fra tidligere utgaver, og er med på å gi et vintage preg på kolleksjonene. Til tross for at det kanskje er dameversjonene av dette uret som har gjort det mest kjent, er dette et ur som har kolleksjoner både for menn og kvinner. For å fortsette kjendissnakket finner vi også mange herrer på listen over personer med en Tank på armen. Med tanke på at det er en tanks som er utgangspunktet for inspirasjon og design var kanskje dette opprinnelig et ur tiltenkt menn, men med et “kjønnsløst” (og tidløst) design er det ikke så rart at den har slått an hos våre bedre halvdeler også?

Du finner mye mer informasjon om alle modellene på Cartier’s nettsider!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.