At Omega byr på spesielle utgaver av sin berømte Speedmaster kommer neppe som noen overraskelse på noen, men enkelte utgaver er litt mer spesielle enn andre. Årets kanskje kuleste kreasjon fra Omega kommer i form av en helt spesiell klokke som hedrer Apollo 8 og «Dark Side of the Moon».
For rundt regnet fem år siden kom Omega med sin første utgave av Speedmaster «Dark Side of the Moon». Dette var en ny tolkning av et virkelig klokkeikon, nemlig Omega «Moonwatch» som med sin tilstedeværelse rundt armen på en rekke astronauter, herunder Buzz Aldrin da han var med på den første måneferden, har skrevet seg inn i historiebøkene med fet skrift. Den nye modellen var likevel en nytolkning av den klassiske kronografen, med utstrakt bruk av moderne materialer (herunder keramisk kasse), en større diameter og et helt annet urverk (i form av Omega cal. 9300) enn originalen. Med navnet «Dark Side of the Moon» var det også en løs hedring av ekspedisjonen Apollo 8, som i desember 1968 ble de første som så nettopp den uopplyste baksiden da de gikk i bane rundt månen.
Et utall varianter…
Siden introduksjonen i 2013 har Omega, dessverre som vanlig vil jeg si, kommet med en hel haug forskjellige utgaver av klokken. Dette inkluderer et utall varianter både i sort, grå og hvit keramikk, med haugevis av forskjellige skivevarianter og fargekombinasjoner. En taktikk som tydeligvis gir salg og inntekt for selskapet, men som jeg personlig har vanskelig for å henge med på og som skaper så mange forskjellige varianter at man svært fort mister oversikten og kanskje også interessen? Jeg kan derfor med hånden på hjertet si at jeg egentlig ikke var spesielt oppmerksom på denne nyheten de første dagene under årets Baselworld, da flere andre klokker, herunder den nye Seamaster Diver 300M, virket å være en langt mer aktuell modell.
Men, etter at støvet begynte å legge seg etter de hektiske førstedagene på messen, var det plutselig tid for å begynne å fordøye en del inntrykk og nyheter man ikke hadde fått helt oversikt over enda. Blant de klokkene som begynte å skape et inntrykk var nettopp denne Speedmaster «Dark Side of the Moon» – Apollo 8, som med sine gule detaljer var både sporty og utradisjonell. Her hadde Omega forsøkt å gjøre noe spesielt for å hedre 50-årsjubileet til Apollo 8, noe også inskripsjonen av «We’ll see you on the other side» på baksiden understreket. Rune her på Horae skrev også en informasjonsartikkel om klokken, som inneholder mye faktainformasjon om både uret og historien rundt!
Et kort møte på håndleddet bekreftet mistanken om at dette var en ganske stilig kreasjon, og når jeg fikk sjansen til å ha denne på armen over en lengre periode nå i høst, var jeg ikke i tvil: Dette er den kanskje kuleste klokken fra Omega i år, og blant de kuleste fra produsenten på lenge!
De viktigste ytre egenskapene kjenner vi igjen fra modellserien. Det betyr en 44.25 millimeter stor urkasse i sort keramikk, bezelring i samme materiale og safirglass på begge sider av uret. På innsiden av glassene er det imidlertid gjort store endringer fra de andre utgavene som hittil har vært presentert, og det er her hemmeligheten som løfter klokken flere hakk, i det minste på entusiastskalaen, ligger. Her har nemlig det moderne, industrielle og meget gode urverket cal. 9300 måtte vike for en langt mer klassisk bror. Omega har nemlig tatt cal. 1861, som er en nærmest uendret variant av det originale måneklokke-urverket, og laget en helt spesiell utgave som har fått navnet cal. 1869 med en helt spesiell utsmykking. Det betyr et manuelt opptrekkbart kronografurverk med så sterke historiske knytninger, at det kompenserer for alle de moderne egenskapene det mangler. Har du hatt en vanlig måneklokke vet du hva du får!
Men tilbake til utsmykkingen. For det er her Omega har gjort noen grep som virkelig løfter denne klokken i mine øyne. Platene/broene har fått en finish som etterligner månens overflate, og som rett og slett utført på en imponerende måte. Sammen med sorte detaljer på blant annet skruer, lilla juveler, samt utstrakt bruk av børstede elementer i urverket, gir det klokken et helt spesielt og, etter min mening, røft utseende. På grunn av bruken, eller rettere sagt den manglende bruken, av en tradisjonell skive, får man også innsyn til dette også fra klokkens fremside. Her har man valgt å åpne opp store deler av skiven, mens kun underskivene klokken tre og seks (som begge tilhører kronograf-funksjonen) er solide i utførelsen. Ytterringen, med sine time- og minuttmarkeringer fungerer nærmest som en krans og gule detaljer på både visere, logo, i bezelringen og på skinnremmen er med på å skape noe langt mer livlig enn en helsort utgave ville klart.
På hånden
Selv om førsteinntrykket da jeg fikk klokken på hånden var godt, er det ikke til å stikke under en stol at både 44,25 millimeter i diameter og knallgule detaljer ikke er noe jeg i utgangspunktet er spesielt begeistret for. Da jeg fikk brukt klokken over en periode har dette likevel beveget seg bort fra å være et problem og over i kategorien passende for modellen. For det første er den keramiske kassen med på å gjøre klokken meget lett. Keramikk er suverent når det kommer til nettopp vekt, og også i sin ekstreme motstandsdyktighet mot riper. Om du knakker herligheten skikkelig (!) hardt mot stein eller flis, kan du derimot måtte belage deg på å plukke opp biter. Men nettopp den lave vekten, sammenholdt med den helt utrolig behagelige remmen, gjør at klokken bærer nesten umerkelig på håndleddet. Kassens skråslipte kanter og bezelringens profil er også med på å gjøre klokken litt mindre enn hva de fysiske målene skulle tilsi.
Også de gule detaljene virket mer og mer passende etterhvert som man fikk stifte bekjentskap med klokken. Det er helt klart noen som gjør klokken mer ungdommelig, kul og sporty, og den kler det overraskende godt. Jeg ser for meg at andre farger også kunne fungert, herunder rødt eller blått, men nettopp det gule skiller denne utgaven fra de fleste andre klokker jeg kan komme på i farten. Alt det gule er også såpass nedtonet at det ikke forstyrrer alle de andre elementene som man ønsker skal vises frem i denne klokken, og balansen blir derfor god.
Avsluttende tanker
Det meste er sagt allerede, men for å gjenta meg selv: Omega Speedmaster «Dark Side of the Moon» Apollo 8 er rett og slett en skikkelig kul klokke. Den har flere elementer som, etter min mening, hever den betydelig fra de fleste andre hylleutgaver både fra Omega og andre merker.
En stor sort urkasse og gule detaljer vil absolutt ikke passe for alle, og med en pris som ligger relativt godt oppi gata, vil nok flere måtte tenke litt rundt aktuelle bruksområder for denne før man går til innkjøp. For noen 100% allround-klokke er det ikke, med sin beskjedne vanntetthet til 50 meter og sitt røffe utseende. Det gjør nok at dette ikke er førstevalget verken på stranda eller til juleselskapet, men for det aller meste annet vil denne være en bølletløff følgesvenn! Tilgjengelig fra desember..
Mer informasjon på de offisielle nettsidene til Omega!
Fakta Modell / Referanse: Omega Speedmaster «Dark Side of the Moon» Apollo 8 – Ref: 311.92.44.30.01.001 Skive: «Skeleton» med innsyn til uverket – Sort/hvit/gul Urkasse: 44.25 millimeter (diameter) – 13.8 millimeter (høyde) – Sort keramikk – Safirglass (foran/bak) – Vanntett til 50 meter Urverk: Omega Caliber 1869 – Manuelt opptrekkbart – Kronograf – Finish: Måneoverflate – 19 juveler – 48 timer gangreserve Lenke/reim: Sort skinnrem med gule detaljer / gul gummi på innsiden – Spenne i keramikk Veilende pris: 82.000 norske kroner |
Grunnlegger og redaktør av Horae.no! Lidenskapelig interessert i armbåndsur og håndverket som ligger bak. Mangeårig klokkeentusiast, samler, jurymedlem i Watchstars og tidligere skribent for flere nettsider i kategorien livsstil og reise. Skriver nyheter, omtaler og kommer med sine meninger og innspill, med hovedfokus på det norske klokkemiljøet.