fbpx

Herlig relansering fra Breitling – Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition

Navitimer – Trolig sveitsiske Breitlings mest ikoniske modell, og når selskapet går helt tilbake til røttene fra 1959 finner vi en virkelig klassisk variant som man nå relanserer. Og heldigvis har man valgt å gjøre nylanseringen så tro mot originalen som mulig – i det minste visuelt!

Fjorårets Baselworld ga oss en voldsom kolleksjons- og strukturoppdatering fra Breitling, for med ny ledelse har selskapet virkelig ikke ligget på latsiden de siste par årene. Introduksjonen av Navitimer 8 var kanskje det som ble lagt mest merke til i fjor, og selv om modellen ble godt mottatt var det mange som reagerte på bruken av Navitimer-navnet på klokker som skilte seg så drastisk fra de eksisterende. Dette er nok noe selskapet selv også merket seg, for man ser at man nå har valgt å legge til (og legge vekt på) «Aviator» på nye modeller som blir introdusert.

Men tilbake til Navitimer og «Navitimer 1» som modellen nå omtales som i kolleksjonen. For det er her man finner klokkene de fleste entusiaster forbinder med navnet. En kronograf med en vanvittig rotete skive, spesiallaget for piloter som ville ha muligheten til å regne ut viktige elementer for å sikre korrekt navigasjon. Og selv om kolleksjonen lenge har hatt klare visuelle likheter med originalversjonene, har modellen utviklet seg i årenes løp med naturlige oppdateringer på både inn- og utside. Når Breitling nå gjenskaper originalversjonen, har de imidlertid gått langt for å sikre at utsiden er identisk, mens innsiden huser moderne og oppdatert mekanikk.

Annonse

Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition
I år som i fjor kommer Breitling med nyhetsdrypp allerede før dørene på messehallene i Basel åpnes. Trolig en svært veloverveid taktikk, med tanke på de tusenvis av nyhetene som kniver om oppmerksomheten. Selv om fjoråret ga oss langt flere nylanseringer enn man kanskje forventer i år, er denne relanseringen en som jeg tror kommer til å skape entusiasme blant merkets tilhengere.

Tro mot originalen vil si en stålkasse som måler 40.9 millimeter i diameter og 13.43 millimeter i høyden. Også de slanke remfestene/hornene og antallet «perler» (beads of rice) langs yttersiden av bezelringen er identiske med utgaven fra slutten av 50-tallet, eller 94 stykker for å være nøyaktig. Dette antallet har (faktisk) variert en del opp gjennom årene og trekkes frem av Breitling selv som en aldri så liten «fun-fact». Alle ytre og visuelle elementer skal være gjenskapt så nøyaktig som overhodet mulig, blant annet ved at man velger å benytte plexiglass fremfor det nå mer vanlige safirglasset. Breitling selv trekker frem at utvendig er det kun en økt motstandsdyktighet mot vann (30 meter) og bruken av SuperLuminova som skiller relanseringen fra sin gamle bror.

Innsiden derimot er fullstendig oppdatert og moderne i sin mekanikk i form av Breitlings eget B-09. Dette er et COSC-sertifisert håndtrukket urverk med 70 timers gangreserve som baserer seg på B01-verket vi kjenner fra mange av modellene i kolleksjonen. Et urverk som gir moderne nøyaktighet og motstandsdyktighet mot ytre faktorer, samtidig som det faktum at det må trekkes for hånd gir herlig historisk korrekthet.

Nylanseringen og originalen

Avsluttende tanker
Det er langt fra alle modeller fra Breitling som skaper entusiasme hos undertegnede, men denne modellen gleder jeg meg voldsomt til å (forhåpentligvis) se nærmere på når Baselworld åpner dørene om noen få dager. Jeg har alltid vært svak for Navitimer, og disse ultraklassiske utgavene med sine ultrarotete, men likevel fantastiske skiver har alltid vekket noen ekstra følelser. Dette er klassisk luftfart og tidsvisning i én og samme gjenstand. Å få dette presentert med moderne egenskaper tror jeg vil bli veldig godt mottatt, og de 1959 eksemplarene som blir lansert vil nok få vinger å fly på (pun intended). Norsk pris er ikke kjent, men internasjonal pris er oppgitt til ca. 73.000 + skatter.

Mer informasjon om klokken på Breitlings nettsider!

Fakta
Modell / Referanse: Breitling Navitimer Ref. 806 1959 Re-Edition – Ref: AB0910371B1X1 (limitert til 1959 eksemplarer)
Skive:
Sort med klassisk logo – Tre underskiver
Urkasse: 
40.9 millimeter (diameter) – 13.43 millimeter (høyde) – Rustfritt Stål – Plexiglass (foran) – Vanntett til 30 meter
Urverk:
Breitling Caliber B09 – Manuelt opptrekkbart – Kronograf – 28.800 vph – 47 juveler – 70 timer gangreserve
Lenke/reim:
Sort skinnrem med spenne i stål
Veilende pris:
8600 USD + skatt ~ 73.000 norske kroner + skatter

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.