fbpx

Omega-nyheter hos Urmaker Bjerke

Tirsdag var det Oslo og Urmaker Bjerke som fikk besøk av Omega, og årets nyheter fra Basel, etter at Bergen startet uken før. Vi var på plass for å se nærmere og prøve noen av de nye modellene som er presentert. På forhånd var vi kanskje mest spent på jubileumsmodellen for Apollo XVII, 45th Anniversary Edition, men det var annen modell som stjal mest av min oppmerksomhet!

En trio
Omega stilte opp med et imponerende antall modeller på denne utstillingen, og de første urene ut av glassmonteret var en Seamaster, en Railmaster og en Speedmaster. De tre vintage-inspirerte urene i «1957 Trilogy» har vært en av årets kanskje største snakkiser fra Omega. Klokkene er limiterte og settet er vel så å si umulig å få tak i nå med kun 500 produserte eksemplarer. Omega bekreftet at det kun er to sett som vil bli levert i Norge. Det er nok mulig å skaffe disse modellene hver for seg, men Omega forklarte at klokkene som leveres i settet er merket med “Trilogy” på skiven, som skiller de fra “hyllevariantene” som er laget i et noe større opplag.

For meg er Railmaster et forholdsvis nytt bekjentskap, men jeg må innrømme at det er mye som tiltaler meg ved dette litt enkle, men særs lesbare uret. Historien bak dette uret er, som navnet tilsier, et ur som er utviklet for bruk av jernbanearbeidere. Behovet deres var et enkelt ur, uten noen komplikasjoner, som var lett å lese. Det fikk de i Omega Railmaster.

Annonse

Speedmaster Apollo XVII 45th Anniversary Edition
Hva så med uret jeg i utgangspunktet var mest spent på? Joda, det kom frem det også. Speedmaster Apollo XVII 45th Anniversary Edition. Dette er som kjent en jubileumsutgave for den siste måneferden. Uret kommer i to utgaver, en i gull og en i stål. Jeg fikk prøve utgaven i stål som var den eneste Omega hadde med seg til Bjerke.

Apollo 17 var den sjette bemannede ekspedisjonen som landet på månen, og den foreløpig siste. Dette er som kjent utgangspunktet for uret. Denne ekspedisjonen er tidligere hedret med flere jubileumsmodeller og den forrige kom i 2012. Til tross for at det selvfølgelig var et helt mannskap om bord på Apollo 17, var det Eugene A. Cernan som var sistemann som forlot månens overflate, og det er han som har fått sitt navn på urene fra Omega som hedrer Apollo 17. Cernan døde i januar 2017, 82 år gammel, og årets jubileumsutgave har dermed fått litt ekstra oppmerksomhet.

På armen vil jeg sammenligne denne Speedmasteren med den «vanlige» utgaven. Uret føles forholdsvis likt som hesalittutgaven jeg har selv. Skiva er i en dyp blåfarge med Speedmasterens kronografinndeling. På baklokket er guden Apollo inngravert, sammen med påskriften Apollo XVII – a tribute to Gene Cernan. Ifølge Omega var denne utgaven planlagt utgitt uavhengig av hovedpersonens bortgang.

I mine øyne er dette visuelt en vakker Speedmaster. For mer utførlig informasjon om utseende på dette uret, se vår artikkel Omega, Apollo XVII & The Last Man on the Moon.

En liten overraskelse…
Jeg har tidligere forkastet en Planet Ocean GMT-utgave fra Omega på grunn av urets størrelse, eller rettere sagt høyde. Den bygde for mye i høyden på mitt håndledd. Visuelt derimot, tiltaler disse urene meg veldig. Omega stilte på Bjerke med en Seamaster Planet Ocean «Big Blue» som jeg også fikk prøve. Dette er potensielt en vinner for meg. De fysiske målene på dette uret er enda drøyere enn den jeg tidligere valgte å ikke kjøpe, men kombinasjonen av en urkasse i keramikk og gummireim gjorde at dette uret ble svært behagelig på armen. Fantastisk faktisk. Den har også en GMT funksjon. Jeg er svak for GMT.

Men, og det er alltid et lite men… Keramikk koster jo som kjent en del, og prisen på dette uret ligger nok noe nord for 100.000 kr. Fargene på uret gjør at man heller ikke nødvendigvis bruker den sammen med fin-dressen, men halleluja for en sommerklokke. De som ikke enda har prøvd dette uret anbefales sterkt å gjøre nettopp det.

Avslutningsvis
På dette tidspunkt i visningen hadde vi nok snakket oss noe bort fra kun å snakke om årets Basel nyheter fra Omega. Sammen med representanten fra Omega var vi blant annet inne på magnetisme og gauss, samt en dykker fra Haugesund som kunne skilte med brukererfaringer fra dykking med Seamaster 300, og tilhørende problemer med utligningen via urets heliumsventil. Denne historien får imidlertid vente litt til en egen artikkel på Horae. Jeg tror den er verdt å vente på.

Så sånn går det med klokkeentusiaster med litt for lange lunsjpauser. Kronografen fra Planet Ocean i sort keramikk var forresten også på bordet under visningen. Videre kom det frem enda en Speedmaster, Racing Master Chronometer. Denne utgaven på stållenke. Til slutt kom to stk. Seamaster Aqua Terra 150 M Master Chronometer. En med grå skive og en med hvit skive, begge levert på skinnreim. Begge disse er, i mine øyne, nydelig ur og man kan velge mellom utgaver på 38 og 41 mm. Her får man en god kombinasjon av det pene og det sportslige. En av årets forandringer på disse urene er en renere skive hvor noe av teksten som tidligere stod på skiva er flyttet til urets bakside.

Her må jeg beklageligvis avslutte. Min tilmålte mulighet til å være borte fra jobben var strukket noe over tiden, til tross for at det fortsatt var mange godbiter igjen i montrene. Jeg kan ikke annet enn å takke Omegas representant for en svært hyggelig fremvisning og en enda hyggeligere klokkeprat. Jeg kunne nok vært der en stund til om ikke andre plikter hadde kallet!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.