fbpx

Færre norske forhandlere av Breitling!?

Et av merkene som utvilsomt har gjort størst endringer og satset aller mest det siste året er sveitsiske Breitling. Nå ser det ut til at også Breitling øker kravene til sine forhandlere, med det resultatet at flere norske kan forsvinne? Én urmaker har vi allerede fått bekreftet at ikke lengre er forhandler og kanskje vil flere følge i tiden som kommer?

Med ny sjef på toppen, i form av Georges Kern, har Breitling gjort store (og kostbare) grep for å revitalisere klokkemerket, noe vi også har skrevet om i en egen artikkel her på Horae. At også Breitling, som utvilsomt er blant prestisjemerkene med flest utsalgssteder i Norge, også vil gjøre grep for å høyne egen eksklusivitet er derfor ikke helt uventet. Dette har blitt en kjent trend i så vel klokkemarkedet som i andre segmenter av luksusvarer, med de økte kravene til Rolex som de kanskje mest omtalte i det siste.

Om man studerer forhandleroversikten på de offisielle nettsidene til Breitling, finner man ganske mange norske utsalgssteder, faktisk hele 19 i tallet. Dette gjør merket til blant de absolutt best representerte luksusmerkene i Norge, og flere av urmakerne har hatt Breitling som sitt absolutte toppmerke. Opplysninger tilsier nå at også Breitling vil øke kravene til sine forhandlere, uten at vi er helt kjent med innholdet i deres markedsstrategi eller langsiktige plan.

Annonse

Med det som må kalles en nesten total revitalisering av kolleksjonen, herunder introduksjon av flere helt nye familier i form av Navitimer 8 og Premier, er det kanskje ingen stor overraskelse at man også vil gjøre markedsmessige grep for å høyne eksklusivitetsfølelse og kundeopplevelse. Selv om vi ikke er kjent med detaljer, er det nærliggende å tro at også Breitling ønsker en større totalopplevelse for kundene, med de ombygginger og ikke minst investeringer det medfører.

Nye krav?
Om Breitling krever en full «shop in shop» eller ikke er ikke kjent, men det er nærliggende å tro at man i det minste vil kreve langt mer gjennomførte løsninger enn det man i dag ser fra enkelte av de minste forhandlerne. Et enkelt glasskap med et fåtall klokker vil høyst trolig ikke lengre være nok for å beholde merket, og etter hva vi forstår vil det fremover stilles langt høyere krav til antallet modeller man til en hver tid har tilgjengelig. At man i fremtiden vil kreve at forhandlerne har en ganske omfattende «grunnkolleksjon» virker ganske åpenbart, og vil selvsagt kreve investeringer fra forhandlerne i form av både utstilling/visuelle elementer og i selve varelageret.

I likhet med flere andre aktører er det neppe en liste over absolutte krav som legges til grunn når man ser på både norske og utenlandske forhandlere. Kanskje er det enkelte krav som er «må»-krav, men vi tror at det vil være en rekke faktorer som spiller inn når man skal se på den enkelte forhandler. Her vil det nok være stor sannsynlighet for at mange forhandlere vil måtte ta vurderinger hvorvidt de ønsker og/eller kan forsvare investeringene som kreves, eller om de vil nekte å forholde seg til de nye kravene og dermed avslutte samarbeidet med Breitling?!

Urmaker Jørgensen
Selv om norgeskartet på Breitlings nettsider viser 19 forhandlere, har vi fått bekreftet fra både Urmaker Jørgensen selv og Breitling at butikken har stanset sitt mangeårige samarbeid med merket. Avtalen som forhandler skal, etter hva vi forstår, ha blitt avsluttet for en stund tilbake og urmakeren i Tromsø vil kun selge ut resterende varelager før merket forsvinner helt fra butikken. Hva som ligger til grunn for beslutningen er ikke kjent, men at det har vært gjort vurderinger ifht. momentene jeg allerede ovenfor har snakket om virker naturlig?!

Breitling «Premier» / Urmaker Jørgensen

Dette kommer, rent personlig, som en liten overraskelse når man nettopp har sett Rolex og Tudor forsvinne ut døren på samme forretning. Det betyr at Urmaker Jørgensen på svært kort tid har avsluttet samarbeidet og/eller mistet det som må sies å være de tre absolutte toppmerkene man har hatt i butikken, og man sitter nå igjen med et agentur av langt mindre luksuriøse og anerkjente produsenter. Hvorvidt Urmaker Jørgensen vil hente inn andre klokkemerker ila. 2019 er ikke kjent for oss på nåværende tidspunkt.

Andre følger etter?
Basert på den informasjonen vi har fått, vil det ikke være en stor overraskelse om man ila. året vil se at flere av de norske forhandlerne også vil miste eller avslutte sin avtale med Breitling. Jeg tror rett og slett at en skarpere markedsstrategi vil være for vanskelig for mange, og at man heller vil øke satsingen på de forhandlerne som blir igjen. Om jeg har rett vil tiden vise.

Du finner alle norske forhandlere på de offisielle nettsidene til Breitling!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.