fbpx

Del 4: Dresden, Glashütte og A. Lange & Söhne

Når vi snakker om urmakeri og klokkekunst, er det nok først og fremst mange av de sveitsiske produsentene man raskt vil dreie tankene mot. Men i nabolandet Tyskland, nærmere bestemt i Dresden og den lille byen Glashütte i Sachsen, produseres det klokker som med rette omtales som ypperste «haute horlogerie». Vi fikk lov til å besøke den kanskje mest anerkjente av de alle, A. Lange & Söhne.

Dette er «Del 4» (siste del) i artikkelserien. Du finner Del 1Del 2 og Del 3 ved å følge lenkene!

Etter besøket i maskinhallen gikk turen videre i Langes nyeste fabrikkbygning. Her passerte vi avdelingen for «Research & Development» og uansett hvor mye jeg måtte ønske, var denne delen av lokalene uaktuell for besøkende. Innenfor de skjermede veggene skjer utvikling av nye tilskudd til kolleksjonen, som blir presentert for publikum på SIHH eller ved andre passende arrangementer. At Lange ønsker å holde slike ting tett til brystet er derfor ingen overraskelse.

Annonse

Montering og testing
Når vi entrer området hvor alle de ferdige delene blir samlet og montert, blir det et enda større fokus på støv og skitt, eller den ønskede mangelen på sådan. Her får jeg utdelt «urmakerfrakk» og skoene får blå støvposer. Ved hver dør er det montert «limpapir» hvor støv og annet som måtte befinne seg under skoene fester seg. Hele bygningen er bygget med renslighet i tankene og ved riktig bruk av over- og undertrykk, bokstavelig talt suges støv og partikler ut av arbeidsrommene.

Også her står arbeidsbenkene på rekke og rad, med kyndige urmakere som monterer alle delene som inngår i det aktuelle urverket. Vi besøker forskjellige avdelinger, herunder avdelingen som arbeider med «Zeitwerk»-modellene, og de viser villig frem den ganske unike mekanismen som gjør at klokken har en «digital» visning av tiden. En av de ansatte tar med seg et ferdig montert verk og viser oss i mikroskopet hvordan deres patentere løsning fungerer. Svært lærerikt og fascinerende (om enn vanskelig å forklare uten å sette av en hel artikkel), og man regulerer altså måten energien frigjøres på, basert på om det er ett, to eller alle tre hjulene som skal dreies samtidig.

Hos A. Lange & Söhne monterer man alle urverk to ganger. Det vil si at man monterer de fullt ut, kontrollerer og justerer de slik at de fungerer til den standarden de ønsker før de igjen demonteres. Slik sjekker man også at alle delene som benyttes er helt riktig produsert og bearbeidet. Etter demontering gjør man ofte et siste grep på finish og rengjør delene slik at ingen fuktighet eller annet måtte være til stede. Deretter monteres urverket igjen og man sjekker igjen at det presterer innenfor kravene som stilles. Dette er selvsagt en omstendelig prosess både tids- og kostnadsmessig, spesielt da enkelte urverk har hundrevis av individuelle deler, men Lange selv mener dette er nødvendig for å levere urverk av den standarden de ønsker.

Når man ser prosessen ved å montere disse urverkene, som gjerne består av flere hundre individuelle deler, for hånd, skjønner man at det kreves inngående trening og forståelse for å perfeksjonere dette på det nivået som de beste merkene har gjort. Enkelte deler er så små at de nesten er vanskelige å se med det blotte øyne, noe som gir en pekepinn på hvor nøyaktig både produksjons- og monteringsprosessen må være. Etter ferdig montering blir klokkene testet i avanserte maskiner, for å se at de presterer innenfor det nivået som er forventet.

Grand Complications
En av de siste postene på programmet er et besøk i avdelingen for «Grand complications». Det er her man arbeider med de klokkene som har funksjoner og komplikasjoner som går noen skritt videre fra å bare vise de grunnleggende tingene som tid og dato. Og avdelingen hos Lange har en høy stjerne innen «haute horlogerie», både på mekanisk finesse og finish som polering, emaljering og materialbruk.

På arbeidsbenken til en av urmakerne er et nylig ferdigmontert urverk til Langes nyeste spesialmodell, 1815 Rattrapante Perpetual Calendar Handwerkskunst. Dette er Langes eget L.101.1 som består av 631 (!) deler. Å få ta en titt på dette helt nært, avslører de vanvittige detaljene på både mekanisk funksjon og håndverk, herunder stjernene som er gravert og pryder urverkets bakside. Urmakeren forklarer og viser, noe som virkelig gir et unikt lite innblikk i noe av det ypperste som finnes av urverk og finish, ikke bare fra Lange selv, men i verden.

Det er på denne avdelingen at alle ur med komplikasjoner blir satt sammen, testet og tatt hånd om ifbm. service. Flere av urverkene krever mange dager til montering og justering, slik at urmakeren er fornøyd med resultatet. Det skal være perfekt før urmakeren setter «sitt navn» på urverket og gir det videre til endelig montering.

Ferdig produkt
Jeg har ved flere anledninger hatt klokker fra Lange på armen og har stiftet god kjennskap til flere av modellene tidligere. Likevel blir det noe helt eget når man har lagt ut nær sagt alle modeller i kolleksjonen for prøving, herunder modeller som er både dyre og sjeldne. I mellom prøvingen «sniker» jeg meg i tillegg til å ta noen raske bilder.

Som nevnt tidligere, er det noe helt eget å prøve klokker på armen kontra å se produktbilder. Størrelse, vekt, dybde og andre faktorer er umulige å konkludere med, så fremt man ikke får tatt klokkene i personlig øyesyn. Og klokkene fra Lange leverer så til de grader på alt du kan forvente deg og litt til. Nå er det ikke så at alle klokkene i kolleksjonen passer min smak eller mitt håndledd, men fra den billigste modellen til den dyreste er det ingenting som vitner om snarveier eller noe annet enn ypperste kvalitet.

Avsluttende tanker
La oss ta det først som sist: Klokker fra A. Lange & Söhne er ikke for alle. Dette er klokker av den helt ypperste klasse, som da også koster langt mer enn hva svært mange, selv klokkeinteresserte, finner fornuftig eller har mulighet til å bruke på en klokke. Men A. Lange & Söhne forsøker heller ikke å produsere klokker som skal være for alle, men for de som vil ha noe spesielt og unikt rundt håndleddet. Dette er ikke klokker man starter med å kjøpe når klokkeinteressen starter, men heller et ur man sikter seg inn på over tid og kanskje unner seg selv etter mange års sparing og venting, og som man ikke tenker å selge videre etter noen måneders testing.

Lange forvalter arven sin på det jeg mener er en ypperlig måte, nemlig ved at de evner å være svært innovative, men likevel ikke gå på bekostning av det klassiske. Du vil trolig måtte vente lenge på å se en Lange med kasse i keramikk eller rød safir, for det er ikke det selskapet driver med. Det er ikke deres nisje og DNA. De kombinerer håndverk av ypperste verdensklasse med innovasjon som er tro mot selskapets identitet og historie. Ledelsen i Lange har også tidligere uttalt at de ikke ønsker å være «bare» et luksusmerke, men et oppriktig eksklusivt merke. Med en produksjon av ur som ligger i størrelsesorden 5-6000 i året, er det ganske naturlig at de retter seg mot kjennere og entusiaster som verdsetter arbeidet som legges ned i hvert enkelt ur.

Jeg var oppriktig litt nervøs for å bli skuffet over elementer av produksjonen da jeg fikk invitasjonen fra Lange. Det er nok (les: flust) av selskaper som fremstiller seg selv som noe de ikke er eller klarer å leve opp til, men dette så jeg absolutt ingen tegn til under mitt besøk. Om noen hadde håpet på en kritisk vinkling eller negative punkter, må jeg dessverre skuffe, men heldigvis er jeg ikke alene, for nærmest en unison klokkeverden hyller arbeidet Lange gjør. Personlig har nok heller en enda større respekt for det arbeidet som gjøres med klokkene som Lange leverer, og etter hva jeg kan forstå er de helt i verdensklasse hva angår ypperste urmakerkunst!

Du finner mer om kolleksjonen og selskapet på de offisielle nettsidene til A. Lange & Söhne!

Offisielle bilder i denne artikkelen er Copyright – Lange Uhren GmbH

Deler av utgiftene til reise og opphold ble dekket av A. Lange & Söhne. Alt innhold i artiklene er forfatterens egne meninger.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.